8 juli 2021 - Persbericht

Dinghuis Maastricht wordt gerestaureerd

Het Dinghuis in Maastricht krijgt een dak- en gevelrestauratie. Het monumentale gebouw aan de Kleine Staat in Maastricht gaat binnenkort in de steigers. Vanaf maandag 2 augustus starten de werkzaamheden en deze lopen door tot december, met een mogelijke uitloop tot januari/februari als het weer tegen zit.

Maastricht Visitor Center, die in het gebouw is gehuisvest blijft bereikbaar via een verlichte houten tunnel.

De werkzaamheden vallen onder regulier onderhoud. Het torentje bovenop het dak wordt als eerste gerestaureerd. De werkzaamheden aan de gevel lopen deels gelijk met die aan het dak. Voegwerk wordt hersteld of indien nodig vervangen. Luiken, dorpels, ramen en kozijnen worden gerepareerd, vervangen, geschilderd en schoongemaakt.

De restauratie is al langere tijd in voorbereiding. Mede door de vleermuizen en gierzwaluwen die hun onderdak hebben in de openingen achter de muren en onder de daklijsten van het gebouw. Inmiddels zijn op verschillende panden in de directe omgeving van het Dinghuis vleermuiskasten aangebracht als tijdelijk onderdak voor de vleermuizen tijdens de renovatie. De werkzaamheden zijn afgerond voor het broedseizoen van de gierzwaluwen start.

De steigerbouw duurt de hele maand augustus. Met een doek wordt de steiger aan het zicht onttrokken. In een deel van de Jodenstraat bouwt de aannemer een 3,5 m hoge tunnel van steigermateriaal. Overlast voor bewoners en bezoekers wordt zoveel mogelijk voorkomen. Werkzaamheden vinden plaats van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.

Bewoners en winkeliers in de directe omgeving worden via bewonersbrieven en nieuwsbrieven geïnformeerd en op de hoogte gehouden over de werkzaamheden

 

foto van het Dinghuis/pand in Maastricht