13 juni 2024 - Persbericht

Feestelijke opening buurtpark Mariaberg en Blauwe Loper

Op donderdagavond 13 juni werden de Blauwe Loper en het nieuwe buurtpark in Mariaberg officieel in gebruik genomen. Samen met de bewoners is de afgelopen tijd gewerkt aan de inrichting van het buurtpark. Waarin ontmoeting centraal staat. Dat kan onder andere in de nieuwe gemeenschappelijke ruimte ‘De Binnenloper’. Een naam die door de bewoners is bedacht en op 13 juni werd onthuld door Peet Lemmens (voorzitter buurtnetwerk), Leon Breukers (directeur-bestuurder Servatius), Michael Theuns (gedeputeerde Provincie Limburg) en Patrick Ubags (directeur Van Wijnen Sittard).

Thuiskomen aan de Blauwe Loper

Oude en nieuwe bewoners van de nieuwbouw van Servatius komen thuis aan de Blauwe Loper. Ze genieten met volle teugen van hun nieuwe woonomgeving, met behoud van het unieke karakter van de wijk. Ze hebben de afgelopen tijd meegedacht over de inrichting van hun wijk. Naast nieuwe woningen en een gemeenschappelijke ruimte, is ook het buurtpark een belangrijk onderdeel. Door de komst van de Blauwe Loper is er een makkelijke verbinding door de wijk en met de binnenstad.

Buurtpark

Het park is samen met de bewoners van Mariaberg ontworpen. In het park is ruimte voor ontmoeting en beweging in het groen. Zo zijn er een wadi, stepping stones, een pomp met waterloopje voor de kinderen en een ontmoetingsplek centraal in het park gecreëerd. Tijdens de opening is het verhaal van de vijgenboom verteld, die behouden is uit één van de oude tuinen als herinnering aan vroeger. Onder de vijgenboom is door de kinderen van de buurt samen met wethouder Manon Fokke een tijdscapsule ingegraven. Hierin zitten foto’s van toen en nu, verhalen en (strip)tekeningen van kinderen.

Avond van de buren

Het buurtnetwerk organiseerde samen met Trajekt, als variant op de jaarlijkse burendag, tijdens de feestelijke opening ook de ‘avond van de buren’. In het park vonden allerlei activiteiten plaats en genoten buurtbewoners van een hapje en een drankje. Voor de kinderen waren er allerlei spellen en ze konden zich laten schminken. Voor volwassenen werden diverse workshops georganiseerd zoals vlinderdoosjes maken, lino snijden en levensboom schilderen.

De Blauwe Loper

De Blauwe Loper staat voor een goede fiets- en wandelverbinding tussen de buurten Trichterveld, Mariaberg en Blauwdorp en de binnenstad. Eind 2021 zijn de werkzaamheden aan de Blauwe Loper gestart. Bouwbedrijf Van Wijnen heeft voor woningstichting Servatius 135 appartementen, twee woon-werkwoningen en een gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd in Mariaberg. In 2022 startte aannemer Bloem Infra in opdracht van de gemeente met de aanleg van het park en het fietspad.

De Blauwe Loper is een samenwerking van Provincie Limburg, woningcorporatie Servatius en gemeente Maastricht.