19 maart 2024 - Persbericht

Gratis compost op Landelijke Compostdag: 23 maart 2024

Op zaterdag 23 maart 2024 is het de Landelijke Compostdag. U kunt dan op plekken door heel Maastricht gratis compost ophalen. Dit is een bedankje van de gemeente voor uw gescheiden groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft+e). Tussen 09.00 en 17.00 uur krijgt u compost bij verschillende volkstuinen, buurttuinen en kinderboerderijen.

Alle ophaalplekken

Het overzicht met alle ophaalplekken staat op Gemeente Maastricht | Afval scheiden. In dit overzicht ziet u of u op een plek compost krijgt in zakken van 20 liter en zelf dus geen zak hoeft mee te brengen. Of dat u wel zelf een bak of zak moet meebrengen om losse compost in te scheppen. Let op: op = op.

Cijfers in Maastricht

Samen hebben we in Maastricht in 2023 meer dan 11.000 ton groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft+e) gescheiden. Dat is meer dan 11 miljoen kilo aan gft+e. Om precies te zijn 11.245.600 kilo. Met de compost die we hiervan maken, kunnen we heel wat (moes)tuintjes bestrooien. Daar maken we Maastricht fijner en groener mee.

Gft+e scheiden is goed voor het milieu én voor uw portemonnee

Als we afval goed scheiden, blijft er minder restafval over. Hoe minder afval met het restafval hoeven te verbranden, hoe minder CO2 er in de lucht komt. “Van gescheiden gft[+e] kan nuttige compost worden gemaakt. Dat zorgt voor een gesloten kringloop”, zegt wethouder John Aarts. U kunt uw groente-, fruit-, tuinafval en etensresten gratis kwijt in de groene bak of container.