Hulp voor jongeren die slachtoffer zijn van toeslagenaffaire
Tussen 2005 en 2019 is bij een groot aantal ouders de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet en teruggevorderd. Daarbij is gezinnen ongekend onrecht aangedaan. Kinderen van gedupeerden, vaak inmiddels volwassen, ondervinden daarvan ook nu nog de nadelige gevolgen. Sommige kinderen kampen bijvoorbeeld met problematische schulden. Voor deze groep is een speciaal schuldhulpverleningstraject beschikbaar. Dat is een initiatief van de rijksoverheid.
De gemeente Maastricht roept jongeren die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire en problematische schulden hebben, op zich te melden. Tot 1 mei 2025 kunnen zij nog gebruikmaken van dit aanvullende schuldhulpverleningsaanbod.
Voor wie?
Het gaat om jongeren van 18 jaar en ouder die én recht hebben op de zogenaamde kindregeling én problematische schulden hebben. Een contactpersoon van de gemeente gaat met de jongere in gesprek en bekijkt of de jongere in aanmerking komt voor het aanbod. Het bedrag van 10.000 euro dat de jongere eventueel heeft gekregen van het rijk via de kindregeling wordt niet meegeteld.
Wat houdt het schuldhulpaanbod in?
Op basis van inkomen en uitgaven van de jongere wordt bekeken of de jongere maandelijks in 18 maanden de schuld kan aflossen. Als dat lukt dan is er geen sprake van een problematische schuld en lost de jongere de schuld af. Als dat niet lukt is er sprake van een problematische schuld. De schuldeisers ontvangen dan een voorstel wat de jongere hen zou kunnen betalen. Als ze akkoord gaan met het voorstel, worden de schuldeisers betaald door de gemeente. De schuldeisers schelden de rest van de schulden kwijt. En de jongere is direct schuldenvrij. De jongere hoeft dan niets terug te betalen, ook niet aan de gemeente.
Via de belastingdienst, die alle adressen heeft van de gedupeerden, zijn de jongeren al eerder geïnformeerd over de regeling. De gemeenten beschikken niet over de adressen. Wethouder Alain Garnier: “Omdat de regeling op 1 mei 2025 afloopt vind ik het belangrijk de regeling nogmaals onder de aandacht te brengen. We willen zoveel mogelijk gedupeerden bereiken." Tot nu toe hebben 4 jongeren zich gemeld. Maastricht telt 208 gedupeerde ouders, 114 kinderen onder de 16 jaar en 182 kinderen ouder dan 16 jaar. Ook als jongeren eerst geen hulp wilden en nu wel, kan dat alsnog.
Wat kan de gemeente nog meer doen voor gedupeerden?
Naast de hulp voor schuldsanering, geven gemeenten hulp via de brede ondersteuning. Deze hulp is gericht op het maken van een nieuwe start. Iedereen krijgt hulp op maat. Het kan gaan om hulp bij financiën, gezondheid, gezin, werk en opleiding en wonen. In Maastricht hebben tot nu toe 62 gedupeerden gebruikgemaakt van de brede ondersteuning.
Aanmelden
Jongeren die gebruik willen maken van het aanbod, kunnen contact opnemen via toeslagaffaire [at] maastricht.nl (toeslagaffaire[at]maastricht[dot]nl) en 06 11 33 59 19. Meer informatie staat ook op de speciale pagina Kindregeling kinderopvangtoeslagenaffaire.