25 maart 2022 - Persbericht

Informatierondes: 7 en 19 april uitkomst gesprekken

De informateurs Mariëlle Heijltjes en Wil Rutten presenteren op 7 april de uitkomst van hun gesprekken met alle partijen die gekozen zijn in de gemeenteraad. Na die gespreksrondes gaan de informateurs, mogelijk samen met de partijen, in gesprek met partijen in de stad. Het resultaat van die gesprekken wordt op 19 april opgeleverd.

Dat hebben de informateurs donderdagavond bekendgemaakt bij hun kennismaking met de lijsttrekkers. Bij de gesprekken met de partijen staat een aantal vragen centraal: hoe duiden zij de verkiezingsuitslag, wat is de opgave voor Maastricht anno 2022, welke rol zien zij voor zichzelf weggelegd en welke ideeën op het gebied van samenwerking hebben de partijen gezien de versplintering in de raad. Ook de lage opkomst (45 procent) zal een onderwerp zijn. Met de partners in de stad wordt ook gesproken over de belangrijke thema’s, en de rol van de gemeente en de gemeenschap daarin.

Frans Bastiaens, die als lijsttrekker van de grootste partij Seniorenpartij Maastricht het voortouw neemt, wil na de informatierondes met zoveel mogelijk partijen komen tot een coalitieakkoord. “Eerst gaan we samen op zoek naar de belangrijke onderwerpen, die ook al uit de informatieronde zullen blijken. Ik streef ernaar dat zoveel mogelijk partijen iets herkenbaars terugvinden in het akkoord, omdat we het meer dan ooit samen moeten doen. Daarna gaan we pas kijken naar de poppetjes.”