13 november 2019 - Persbericht

Maastricht eert mantelzorgers en hun ondersteuners

Zondag 10 november was het de landelijke Dag van de Mantelzorg. Om mantelzorg en mantelzorgers onder de aandacht te brengen heeft de afgelopen dagen daarom een aantal activiteiten plaatsgevonden, waaronder vandaag het mini-symposium ‘Mantelzorg en Werk’. Tijdens dit symposium werd de eerste Maastrichtse Mantelzorg Award uitgereikt.
Gertie de Veen van Steunpunt Mantelzorg Zuid met Axel van Schendel en Monique Thomissen, beiden van HLB van Daal adviseurs & accountants
Gertie de Veen van Steunpunt Mantelzorg Zuid met Axel van Schendel en Monique Thomissen, beiden van HLB van Daal adviseurs & accountants.

Mantelzorg Award

Op woensdag 13 november werd de eerste Maastrichtse Mantelzorg Award uitgereikt. Deze award is bedoeld om ondersteuning van mantelzorgers onder de aandacht te brengen. Dit jaar werd gekozen voor het thema ‘Werk en Mantelzorg’, omdat mantelzorgers vaak worstelen met de combinatie van hun werk en hun mantelzorgtaken.

Tijdens het mini-symposium ‘Werk en Mantelzorg’ in het stadhuis kreeg HLB Van Daal adviseurs en accountants uit handen van directeur Gertie de Veen van Steunpunt Mantelzorg Zuid de eerste Maastrichtse Mantelzorg Award uitgereikt. Het bedrijf werd door medewerker Monique Thomisse genomineerd voor deze award. Daarmee spreekt Monique haar dank uit aan haar werkgever voor de hulp en ruimte die ze krijgt van haar werkgever om haar mantelzorgtaken te kunnen uitvoeren.

Mantelzorgvriendelijke organisaties

Tijdens het mini-symposium was aandacht voor andere goede voorbeelden. Zorgorganisatie Envida ontving van de Stichting Werk & Mantelzorg de erkenning ‘Mantelzorgvriendelijke organisatie’. Dit betekend dat Envida een aantal vastgelegde stappen heeft doorlopen om een mantelzorgvriendelijk werkklimaat te bewerkstelligen.

Daarnaast maakte wethouder Mara de Graaf (onder andere Wmo en Welzijn) bekend dat de gemeente Maastricht ook stappen gaat zetten om volgend jaar ook officieel erkend te worden als Mantelzorgvriendelijke organisatie.

Bloemetjesactie

Afgelopen weekend kregen Maastrichtse mantelzorgers en bloemetje thuisgebracht, als dank voor hun inzet. Zij werden hiervoor aangemeld door hun omgeving. Enkelen van hen werden verrast door een bezoek van de burgemeester of één van de wethouders. In totaal ontvingen 296 Maastrichtse mantelzorgers een bloemetje.