22 november 2019 - Persbericht

Maastricht Europe Days: events en activiteiten voor iedereen

De Maastricht Europe Days zijn dit jaar van vrijdag 6 tot en met zondag 8 december. Centraal tijdens de 3 dagen staat de toekomst van Europa, uitgewerkt in theatervoorstellingen, workshops, exposities, sport- en netwerkevents en debatten. Op verschillende plaatsen in de stad met journalisten, Europakenners, opiniemakers, studenten en inwoners. Een breed, internationaal programma voor jong en oud.

De Maastricht Europe Days worden door Studio Europa Maastricht georganiseerd als onderdeel van het programma Maastricht, Working on Europe, opgezet in 2018 door provincie, gemeente en universiteit. Vorig jaar beleefden de Maastricht Europe Days hun eerste editie, dit jaar is het programma uitgebreid naar 3 dagen met ruim 25 events en activiteiten.

Activiteiten

De activiteiten en voorstellingen zijn verspreid door de stad. Bij The Student Hotel, Filmhuis Lumière, het Eiffelgebouw, AINSI, de Universiteit Maastricht en het Stadhuis. Op het programma staan onder meer een Running Tour door de stad, een live podcastshow met hoogleraar Mathieu Segers, een gespeeld profiel van Angela Merkel, een Pop-up Atelier waar fashion designers aan een Europa-collectie werken, een pubquiz en pannenkoeken bakken en eten met politici.

Opening

De Maastricht Europe Days worden op vrijdagmiddag 6 december geopend met een debat tussen vertegenwoordigers van EU-agentschappen in Lumière. Gevolgd door een receptie en aansluitend een speciale interactieve toneelvoorstelling met burgemeester Annemarie Penn-te Strake in het Stadhuis. Een dag later krijgt het debat een vervolg als oud-ministers van Buitenlandse Zaken János Martonyi en Ben Bot ‘s middags in de Statenzaal van de Rechtenfaculteit van de UM met elkaar in discussie gaan over de ontwikkelingen in Europa en de verdeeldheid tussen oost en west.

Dialoog aanjagen

“Het doel van de Maastricht Europe Days is het gesprek over Europa aangaan via workshops, debat, theater en zelfs mode en sport”, aldus gouverneur Theo Bovens, samen met burgemeester Annemarie Penn-te Strake en rector magnificus Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht initiatiefnemers van Maastricht Working on Europe. Bovens: “Maastricht is de plek om mee te denken, te discussiëren, scherpe vragen te stellen. Zeker in deze tijd waarin samenwerking meer dan ooit nodig is en er tegelijk veel kritiek is op de Europese integratie. De Europe Days zijn vooral bedoeld om het gesprek aan te gaan.”

Het volledige programma van de Maastricht Europe Days 2019 is te vinden op de website www.maastrichteuropedays.nl.

Maastricht Europe Days