8 april 2021 - Persbericht

Maastricht klaar voor eerste stap richting heropenen samenleving

De gemeente Maastricht is klaar voor de pilot met toegangstesten. Deze eerste stap in het heropenen van de samenleving en de economie werd gisteren aangekondigd door het kabinet. Voor Maastricht betekent dit dat het Theater aan het Vrijthof op 13, 14 en 15 april drie avonden elk 220 bezoekers mag ontvangen. Het Bonnefanten mag een week later (21, 22 en 23 april) per dag 300 bezoekers toegang bieden en poppodium Muziekgieterij mag op 25, 26 en 27 april de deuren openen voor telkens 150 mensen. Tot slot zijn er op vrijdag 30 april 900 fans welkom bij de voetbalwedstrijd MVV-FC Volendam.

Toestemming

Voorwaarde bij alle testlocaties is dat de bezoekers bij de ingang een bewijs van een negatieve coronatest kunnen overleggen. Mensen kunnen daarvoor een gratis sneltest laten doen via de overkoepelende coördinerende organisatie. De Rijksoverheid wil via de pilot kijken of sectoren eerder open kunnen met een verplichte toegangstest. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake: “Dit is een belangrijke stap op weg naar het heropenen van onze samenleving, waar we allemaal zo naar snakken. Onze inwoners, maar zeker ook de betreffende locaties. Eindelijk weer een optreden, expositie, concert of voetbalwedstrijd. Uiteraard allemaal wel binnen de regels die nog steeds gelden, dus vandaar dat we samen met de organisaties kijken hoe we alles in goede banen kunnen leiden.”

Reacties

Bij de Maastrichtse locaties heerst de blijdschap. Stijn Huijts, artistiek directeur, en Els van der Plas, zakelijk directeur van het Bonnefanten: “We missen onze bezoekers heel erg. We zijn daarom ook blij dat het museum mee kan doen aan deze pilot, opdat de musea met alle mooie tentoonstellingen en kunstwerken snel weer voor een groter publiek open kunnen gaan.” Bij de Muziekgieterij is er ook enige spanning: “Na een jaar waarin Muziekgieterij artiesten praktisch alleen maar een online podium kon bieden, is dit een eerste stap in de goede richting om ze nu weer een live publiek te kunnen geven. Want hoe je het ook wendt of keert, muziek is zowel een bindmiddel als een katalysator voor de samenleving. Deze test-events zijn daarnaast wel extra spannend, alsof je op examen gaat, want je wil mensen toch graag weer de live-ervaring kunnen gaan bieden en dat hangt onder meer af van de uitkomst van deze evenementen.” Bij MVV klinkt tevredenheid in de woorden van zegsman Jurgen Simon. “Want voetbal speel je natuurlijk vooral voor het publiek. We hebben onze supporters gemist en zijn blij dat ze weer mogen komen. Op naar weer een volle Geusselt op termijn. Dit is een begin richting het vertrouwde normaal waar we zo naar uitkijken.”