19 november 2024 - Persbericht

Maastricht maakt werk van ambitie: investering van ruim € 140 miljoen in toekomstbestendige en duurzame onderwijshuisvesting middelbare scholen

Maastricht wil ook in de toekomst goed voortgezet onderwijs bieden aan de ruim 5.000 leerlingen uit de stad en omgeving. Daarom investeren we fors in duurzame en moderne gebouwen voor de komende 50 jaar. We zorgen voor spreiding over de stad van gebouwen en onderwijsaanbod. Daar horen ook goede sportvoorzieningen bij. Dit alles komt samen in het integraal huisvestingsplan voortgezet (speciaal) onderwijs en binnensportaccommodaties. Besluitvorming in de gemeenteraad volgt begin 2025.

Spreiding over de stad

Het plan sluit aan op de adviezen uit het rapport van de commissie ARVO en het daarop gebaseerde ontwerp vo Maastricht (april 2023). Hiervoor is een breed draagvlak onder alle betrokkenen. Ook sluiten we met een stadsbrede spreiding aan op het coalitieakkoord. De gemeente Maastricht en onderwijsstichting LVO hebben samen gekeken naar de meest geschikte plekken voor de middelbare scholen. Er is gelet op hoeveel ruimte er is, hoeveel leerlingen er straks naar school gaan, verkeer, parkeren, hoe lang (ver)bouwen duurt en de kosten. 

Locaties voortgezet onderwijs

Op de volgende 4 locaties komen moderne schoolgebouwen (inclusief globale planning en het verwachte leerlingenaantal): 

  • 2025-2028 | Nieuwbouw op het terrein aan de Oude Molenweg voor het Porta Mosana College voor havo en vwo (circa 1.500 leerlingen)
  • 2025-2028 | Nieuwbouw op het terrein aan de Eenhoornsingel voor het Sint-Maartenscollege voor vmbo-tl, havo en vwo (circa 1.400 leerlingen)
  • 2028-2031 | Nieuwbouw op het terrein aan van de Bemelerweg en Bemelergrubbe voor de nieuwe school voor vmbo en havo inclusief voortgezet speciaal onderwijs (circa 1.350 leerlingen)
  • 2027-2029 | Uitbreiding op het terrein en verbetering in het gebouw aan de Nijverheidsweg voor het Bernard Lievegoed College voor vmbo basis/kader/tl, havo en vwo (circa 1.200 leerlingen)

Alle scholen krijgen daarnaast nieuwe sportfaciliteiten, die op een aantal locaties ook voor sportgebruikers beschikbaar zijn in de avonden en weekenden. 

Overige scholen

In dit plan hebben we ook een concreet voorstel opgenomen voor de IvOO diplomalijn (voortgezet speciaal onderwijs) van stichting MosaLira. Deze school krijgt een nieuw schoolgebouw naast de nieuwbouw voor de nieuwe school voor vmbo-havo aan de Bemelergrubbe. Hiermee geven we ook invulling aan onze onderwijsvisie voor inclusief onderwijs. Voor het NOVO College is in het plan tijdelijke huisvesting voorzien. Verder is in het huisvestingsplan de mogelijkheid benoemd voor het Terra Nigra Praktijkonderwijs om in de toekomst naar de Bemelerweg/Bemelergrubbe te gaan.

Over het Integraal huisvestingsplan

Johan Pas, wethouder onderwijs: “Ik vind het belangrijk dat er duidelijkheid komt over de huisvesting van het voortgezet onderwijs. Dat verdienen de leerlingen in deze stad en omgeving. Ook biedt deze ontwikkeling de kans om de school een verbindend karakter te geven in de wijk. Een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, jeugdigen en medewerkers van de school. Hoe we hier invulling aan geven, daarover gaan we in gesprek met buurtbewoners en andere betrokken partners tijdens de ontwikkelfase. Immers, ook na schooltijd kunnen schoolgebouwen een maatschappelijke functie hebben, waardoor ze een bredere functie krijgen binnen de wijk of buurt.”
 

Eugène Bernard, voorzitter stichting LVO: “We zeggen weleens dat er een hele gemeenschap nodig is om een kind groot te brengen. Met dit plan laten we zien hoe dat voor duizenden toekomstige leerlingen kan zijn: leren en groeien in moderne gebouwen verbonden met de wijken. Waar leerlingen hun talenten ontplooien en later als onze vakmensen, ondernemers, wetenschappers, zorgkundigen en docenten deelnemen aan de gemeenschap van heel Maastricht en omstreken. Het is bijzonder krachtig om op deze manier vanuit ieders verantwoordelijkheid aan een gemeenschappelijke ambitie te kunnen werken.”