23 februari 2024 - Persbericht

Maastricht viert nieuw leven met eerste geboortebosje

Het eerste Maastrichtse geboortebosje is een feit. Het ligt in Amby, aan de weide bij Withuisveld. Wethouder Hubert Mackus, raadslid en bedenker Jules Vaessen en het Centrum voor Milieu- en Natuureducatie (CNME) plantten samen met ouders en kinderen de eerste boom op zaterdag 24 februari. Er ging een boompje of struik de grond in voor elk kind dat is geboren in 2020, 2021 of 2022 en nu woont in stadsdeel Oost. Op zaterdag 2 maart is stadsdeel West aan de beurt met een geboortebosje in Hazendans.

Nieuw leven

“Geboortebosjes staan in het teken van nieuw leven,” vertelt Hubert Mackus, wethouder voor Natuur en Landschap. “Ouders en kinderen planten deze nieuwe groene plekken zelf en zien daarna hoe die met hen meegroeien. Zo zetten we samen stappen naar een nog groener en gezonder Maastricht.”

Groene ontmoetingsplek 

Een geboortebosje is een klein bosje van ongeveer 2.000 tot 3.000 vierkante meter met een haag eromheen. Het bestaat uit struiken die van nature in Nederland groeien, kleine bomen, klimbomen en gras met veel bloemen. Er lopen wandelpaden door het groen. De bomen staan symbool voor groei. Een geboortebosje groeit snel en krijgt een open uitstraling met veel schaduw. Ook zijn de bosjes mooie speelplekken. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) zorgt voor het onderhoud en organiseert er activiteiten.

Vergroenen van stad

De bosjes zorgen voor een betere biodiversiteit, een schonere lucht, meer schaduw en betere wateropvang. Dit is extra belangrijk nu de aarde opwarmt. Alle stadsdelen van Maastricht krijgen in 2024 of 2025 een geboortebos. In de jaren daarna worden de bosjes stap voor stap uitgebreid.

Namenmonument

In het nieuwe geboortebos staat ook een namenmonument. Ouders kunnen hierop de naam van hun kindje laten zetten. Ook voor kinderen die na de geboorte of tijdens de zwangerschap overleden zijn, kunnen ouders een boom planten of een naam op het geboortemonument laten zetten. Ouders en kinderen lieten de eerste paar namen op het monument zetten op zaterdag 24 februari.

Meer informatie

Lees meer over de geboortebosjes en de vergroening van de stad op de pagina Groen en vergroening | Gemeente Maastricht

Geboortebosje 24 februari 2024
Wethouder Hubert Mackus, raadslid en bedenker Jules Vaessen en het CNME planten samen met ouders en kinderen de eerste boom van het geboortebosje in Amby