21 oktober 2019 - Persbericht

Mag het licht uit?

Op zaterdag 26 oktober is het zover. Op initiatief van de Nederlandse Natuur- en Milieufederaties wordt de 'Nacht van de Nacht' voor de 15e keer georganiseerd. Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en bewoners hun (reclame)verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en de gevolgen daarvan. Ook Maastricht doet ‘t licht uit! 

Wandelen in het donker

Op verschillende plekken in de stad worden lichten gedoofd, zoals bij de Sint Matthiaskerk, Sint Martinuskerk, Onze lieve Vrouwekerk, Onze lieve Vrouwewal, Helpoort + Hiemel, De Vijf Koppen, Haet en Nijd, Pater Vincktoren, Sint Janskerk, Sint Servaaskerk, Hoofdwacht, Museum en Theater aan het Vrijthof, Stadhuis en de Sint Lambertuskerk. Verder worden er wandelingen georganiseerd om Maastricht in het donker te verkennen. De wandelingen worden georganiseerd door het IVN en het CNME. De perfecte plekken om een foto in het donker te maken voor de nachtfotowedstrijd!  

De mooiste en meest bijzondere foto in het donker wordt tentoongesteld op de Universiteit van Maastricht en in het stadskantoor Mosae Forum. Daarvoor moet u op 26 oktober wel uw (Nacht van de) Nachtfoto delen op de Facebookpagina van #missionzeromaastricht.

Meer informatie over de wandelingen en hoe u zich kunt aanmelden, leest u op Thuis in Maastricht.

#Missionzeromaastricht

Maastricht wordt, net als alle andere gemeenten in Nederland, in 2050 volledig klimaatneutraal. Dat betekent dat er per saldo geen uitstoot van CO2 meer plaats vindt. Om dat te gaan halen willen we in 2030 al een groot deel van de doelen gerealiseerd hebben. Een grote opgave, waar Maastricht, samen met allerlei partners, volop mee aan de slag is. Onder de vlag van #missionzeromaastricht werken we aan een energiezuinige stad waar:

  • verspilling van energie zo veel mogelijk wordt voorkomen
  • maximaal gebruik wordt gemaakt van duurzame energie 
  • zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen