18 november 2019 - Persbericht

Stedelijke onderscheiding De Trichter voor koor Wieker Eindrach/Vriendenkoor Eindrach

Op 17 november reikte wethouder Jim M. Janssen de stedelijke onderscheiding De Trichter uit aan het koor Wieker Eindrach/Vriendenkoor Eindrach. De directe aanleiding is het 100-jarig bestaan van dit koor, dat niet alleen voor het stadsdeel Wyck, maar voor de hele stad van grote betekenis is geweest in de voorbije eeuw.

Verdiensten

Zingen verbindt en verbroedert. En die verbinding werd in de voorbije 100 jaar niet alleen binnen het koor zelf gezocht. Ook met andere verenigingen in Wyck of bij grote jaarlijkse manifestaties als de Stadsprocessie of de paasvieringen kleurde dit koor de stad en vulde het de zalen, kerken en straten van Maastricht met zang.

Met de jonge dirigent Ruud Pricken zet het koor fors in op kwaliteit en vernieuwing en sinds 2016 is een goede samenwerking tot stand gekomen met een ander historisch koor, het Vriendenkoor 1882 uit Limmel.

Het college van burgemeester en wethouders reikt aan het koor stedelijke onderscheiding De Trichter uit als waardering voor de ononderbroken inzet van leden, bestuursleden en dirigenten door de jaren heen, een combinatie van traditie en de wil om te blijven vernieuwen.

Achtergrond De Trichter

De Trichter is een penning die wordt toegekend aan personen of groepen die zich op uitnemende wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Maastricht. De naam van deze onderscheiding is afgeleid van ‘Tricht’, doorwaadbare plaats in de rivier. Op de penning wordt dit symbolisch tot uitdrukking gebracht. De kunstenaar, Désirée Tonnaer, heeft bovendien de stadsengel op de penning afgebeeld.