13 september 2019 - Persbericht

Vakjuryprijs en publieksprijs Victor de Stuers 2019 naar herbestemmen Andrieskapel

Op vrijdag 13 september heeft wethouder Vivianne Heijnen zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Victor de Stuers 2019 aan Jos Nijssen van HVN Architecten en opdrachtgever, René Holten voor het herbestemmen van de Andrieskapel uitgereikt.
Andrieskapel

Na een voorselectie van 47 gerealiseerde projecten heeft de jury vier projecten voorgedragen als mogelijke prijswinnaar van de vakjuryprijs. Naast de prijstoekenning van de vakjuryprijs is ook een publieksprijs verbonden. 9 projecten werden hiervoor genomineerd. Geïnteresseerden konden via de website van de gemeente Maastricht op 1 van de 9 genomineerden stemmen. In totaal zijn 1997 stemmen uitgebracht; 19,5% ging uit naar de Andrieskapel.

Jury positief over het bezoek van de projecten

De jury heeft de genomineerde projecten bezocht en beoordeeld. Dit jaar bestond de jury uit Marieke Kums, Studio Maks uit Rotterdam, Misak Terzibasiyan, UArchitecten uit Eindhoven tevens winnaar van de prijs uit 2017 en Daniel de Jong, student van Maastricht Academy of Architecture – Zuyd Hogeschool.

De jury oordeelde over de Andrieskapel als volgt (citaat uit het juryrapport):

• “Veel waardering voor dit private initiatief voor de transformatie van publiek cultureel erfgoed, waarbij het erfgoed weer opnieuw toegankelijk is gemaakt voor publiek”.
  • “Respectvolle maar tegelijkertijd uitdagende benadering van de transformatie, waarbij de nieuwe ingrepen zorgvuldig zijn aangebracht. Daarbij zijn veel van de bestaande elementen in oude staat hersteld”.
  • “Subtiel en origineel uitgevoerd met veel aandacht voor vormgeving, detail en materiaal”.
  • “Multifunctionele opzet lijkt succesvol: de kapel kan eenvoudig voor verschillende doeleinde gebruikt worden: als publieke tentoonstellingsruimte, voor publieke evenementen, als private werkplaats met kantoor en vergaderruimte en als private woning”.

Achtergrond Victor de Stuersprijs
Eens in de 2 jaar reikt de gemeente Maastricht de Victor de Stuersprijs uit. Deze prijs is voor een architect, opdrachtgever of instelling die een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van het cultureel erfgoed of de bevordering van de stedenbouwkundige of architectonische kwaliteit in Maastricht. De prijs is vernoemd naar Victor de Stuers (1843–1916), de Maastrichtenaar die wordt gezien als de grondlegger en pleitbezorger van onze nationale monumentenzorg.

Open Monumentenweekend
De uitreiking van de Victor de Stuersprijs is tevens de aftrap van het Open Monumentenweekend in Maastricht. Het landelijke thema dit jaar is 75 jaar bevrijding. Voor meer informatie en het programma, ga naar www.openmonumentendag.nl