16 december 2021 - Persbericht

Zicht op Maastricht; cultureel erfgoed bij de hand

Maastricht is een van de oudste steden van Nederland met een rijke en gevarieerde culturele geschiedenis. Er zijn talloze oude gebouwen, archeologische objecten en historisch waardevolle plekken. Vanuit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de tijd van de belegeringen en de opkomst van de industrie. Om dit cultureel erfgoed breder onder de aandacht te brengen is er nu de mobiele website Zicht op Maastricht; dé culturele biografie van de stad Maastricht.

Als u de stad Maastricht als een groot museum ziet, is de website van Zicht op Maastricht uw persoonlijke reisgids. Op uw laptop kunt u voordat u op pad gaat alle informatie rustig bekijken. Of u gaat, met uw mobiele telefoon in de hand, op pad langs allerlei bijzondere locaties. Via thema’s en uitgestippelde wandelroutes ontdekt u historische wetenswaardigheden en interessante erfgoedplekken.

De website is handig ingedeeld in 4 hoofdstukken die elk een bepaald aandachtsgebied belichten: Wandelingen, Bijzondere plekken, Mensen van Maastricht en Sagen en legenden. Voor kinderen is er een speciale kinderwandeling ontwikkeld. Op de plattegrond van de stad ziet u welke plekken u kunt bezoeken. En bij elk thema en route staat een lijst met eraan gekoppelde bezienswaardigheden. In 2022 wordt de website vertaald naar het Engels. Zodat de waardevolle informatie ook voor anderstalige geïnteresseerden  beschikbaar is.

Cultureel erfgoed voor iedereen

Zicht op Maastricht is er voor iedereen. Voor de Maastrichtenaar een feest van (h)erkenning en in sommige gevallen misschien zelfs wel het ontdekken van nog onbekend terrein. Voor de bezoekers aan de stad een laagdrempelige manier om de stad te leren kennen. En voor alle erfgoedbeheerders een mooie gelegenheid om de eigen kennis en expertise in te zetten en breder onder de aandacht te krijgen.

Wethouders Frans Bastiaens (Cultuur) en Gert-Jan Krabbendam (Ruimtelijke Ontwikkeling) zijn blij met deze ontwikkeling:

‘Erfgoed en lokale geschiedenis zijn fundament onder onze huidige, meervoudige identiteit. Ze leren ons hoe onze stad zich altijd weer aan wist te passen aan veranderende omstandigheden, politiek, cultureel of sociaal. Zelfs op het vlak van onze gezondheid, want corona is niet de eerste pandemie die ons overkomt! Die kennis van het verleden biedt ons een venster op de toekomst en is ook gewoon fijn en leuk om van te genieten en met elkaar te delen, of je nou in de stad woont of gewoon een bezoekje brengt: muren gaan weer spreken, plekken krijgen een diepere betekenis. Zicht op Maastricht laat zien dat een stad bouwen mensenwerk was, is én blijft.

Samenwerking
De uitvoering en het beheer van Zicht op Maastricht is in handen van het cultureel erfgoedteam van Centre Céramique. Maar het gaat hier vooral om een samenwerking tussen lokale en regionale erfgoedpartijen. Zoals het Project Belvédère, Maastricht Marketing, NAVO Cannerberg, Schuilen in Maastricht, Sint Servaasbasiliek, Stichting Menno van Coehoorn, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Maastricht Vestingstad, Stichting Science & Industry, Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Samen zorgen ze voor de inhoud van Zicht op Maastricht. Vervolgstap is het oprichten van een redactieraad die de komende jaren aan de slag gaat om nog meer erfgoed via Zicht op Maastricht te presenteren.

Voorgeschiedenis

Zicht op Maastricht werd in 2004 in het leven geroepen met als belangrijkste doel het cultureel erfgoed van de stad te ontsluiten voor een breed publiek. Het bestond toen uit 3 onderdelen: een website, verhalen die via tentoonstellingen en activiteiten verteld werden op locaties waar ze historische betekenis hebben (collectief geheugen) en de collecties die het DNA van de stad weergeven, zowel in gemeentelijk als in privébezit. Het vernieuwde Zicht op Maastricht zorgt voor gebundelde informatie die voor iedereen toegankelijk en naar eigen inzichten te gebruiken is. Al wandelend door de stad wordt u een stuk wijzer.

Bekijk de vernieuwde mobiele website via: https://www.zichtopmaastricht.nl/.

Campagnebeeld Zicht op Maastricht 2021