Meedoen aan onderzoek

Wij vinden het belangrijk om te weten wat er leeft in de stad. Daarom nodigen wij regelmatig inwoners uit om mee te doen aan onderzoek. Dat doe wij op verschillende manieren. Via een brief met een inlogcode voor een online vragenlijst. Of wij sturen enquêteurs op pad om mensen persoonlijk te bevragen. Hier vindt u alle informatie over onze lopende en afgeronde onderzoeken.

Lopende onderzoeken

Klik op het onderzoek waarvoor u bent uitgenodigd. Veel plezier met het invullen!

Afgeronde onderzoeken

Bent u nieuwsgierig naar wat al deze onderzoeken ons opleveren? Lees hieronder hoe wij uw inbreng gebruiken bij het nemen van besluiten en maken van beleid.

 • Onderzoek sportgedrag kinderen

  Augustus 2019

  Kinderen stimuleren om meer te bewegen en te sporten is een belangrijk doel voor de gemeente Maastricht. Het team Onderzoek & Statistiek vroeg Maastrichtse gezinnen naar het sportgedrag van hun kinderen. Meer dan 750 gezinnen gaven hier gehoor aan door het invullen van een online vragenlijst. Ruim de helft van de ondervraagde huishoudens (58%) geeft aan dat er tenminste één kind aan sport doet. Voetbal blijkt veruit het meest populair, gevolgd door dans, zwemmen, gymnastiek/turnen, tennis en hockey. 

  Er is ook gevraagd naar de bekendheid met Maastricht Sport, de intern verzelfstandigde sportorganisatie van de gemeente Maastricht. 6 op de 10 huishoudens met jonge kinderen heeft er wel eens van gehoord. De zwemactiviteiten in het Geusseltbad, de IRONKIDS finale en de Groene Loper Kidsrun blijken het meest bekend.

  De komende jaren wil Maastricht Sport nog meer kinderen aan het sporten krijgen. Een grotere naamsbekendheid en een positief imago moeten hierbij helpen. Over 2 jaar gaan we nog eens meten of ze op de goede weg zijn.

 • Hoeveel Maastrichtenaren zitten op Facebook?

  Februari 2019

  Hoeveel Maastrichtenaren zitten op Facebook? Wie kijken er naar TV Maastricht? En wat is het bereik van de lokale huis-aan-huiskrant? De gemeente Maastricht doet regelmatig onderzoek naar het mediagebruik van haar inwoners. Deze informatie gebruiken we om onze berichtgeving af te stemmen op de kanalen die burgers gebruiken.

  Begin dit jaar hebben meer dan 3.300 inwoners in een vragenlijst ingevuld welke media zij gebruiken en hoe vaak zij dit doen. Een deel van hen deed mee via een online vragenlijst, bij sommigen viel er een papieren versie op de deurmat en anderen werden uitgenodigd omdat zij lid zijn van ons online burgerpanel.

  Zoals gezegd, geeft dit onderzoek inzicht in welke media Maastrichtenaren gebruiken. Doordat we regelmatig meten, kunnen we ook zien hoe dit gebruik zich ontwikkelt. Zo blijkt het aandeel dagelijkse gebruikers van Instagram bijvoorbeeld 11% hoger te liggen dan 2 jaar geleden. Voor de gemeente Maastricht kan dit een argument zijn om dit kanaal nog vaker te gaan inzetten.

Online burgerpanel

Het MaastrichtForum is het online burgerpanel van de gemeente Maastricht. Het telt zo’n 4.000 inwoners, die graag meedenken over de toekomst van de stad. Wilt u ook vaker uw mening geven over Maastricht? Meld u dan vrijblijvend aan voor ons MaastrichtForum.