Restauratie walmuur en rondeel De Vijf Koppen

In maart 2019 stortte een gedeelte van de stadsmuur, in de volksmond beter bekend als de walmuur, bij het stadspark in. In 2023 en 2024 restaureren we de walmuur en het rondeel De Vijf Koppen, het halfronde bolwerk bij de muur.

Werkzaamheden

De herstelwerkzaamheden van rondeel De Vijf Koppen zijn begin oktober 2023 van start gegaan. 

Bouwcombinatie Koninklijke Woudenberg - Laudy voert het werk uit. De aannemer houd je op de hoogte van de restauratie via www.restauratie-limburg.nl

Animatie conceptontwerp De Vijf Koppen

Het conceptontwerp voor rondeel De Vijf Koppen is klaar. Om u een beeld te geven van hoe het er uiteindelijk uit zal zien, heeft de architect een animatie gemaakt. Zoals u in de video ziet, zal het rondeel van binnen en van bovenaf te bezichtigen zijn. Bezoekers kunnen straks over de weergang wandelen, door de schietgaten kijken en de gevonden restanten in het rondeel bekijken. Vanaf de top van het rondeel kunnen bezoekers genieten van een prachtig uitzicht over het stadspark. 

Vergunningprocedure

Nu de Monumentencommissie (WMC), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en vestingpartners hun vertrouwen in de plannen hebben uitgesproken, is de vergunningprocedure gestart. In de week van 11 december 2023 wordt de aanvraag voor een omgevingsvergunning opgestuurd. Omdat het gaat om een Rijksmonument, duurt de vergunningsprocedure maximaal 26 weken. Misschien kan dit vanwege het uitgebreide voortraject sneller gaan.  

Planning

Bekijk hier een globale tijdlijn van de geplande werkzaamheden:

    • oktober 2023: bouwvoorbereiding restauratiewerkzaamheden:
    • maart 2024 (naar verwachting): start herstel rondeel en muur
    • december 2024 (naar verwachting): einde van alle restauratie werkzaamheden

    Bouwcombinatie Koninklijke Woudenberg - Laudy is de aannemer die de werkzaamheden voor ons uitvoert. Dit is een erkend restauratiebouwbedrijf, gespecialiseerd in onderhoud, renovatie en herstel van cultureel erfgoed. Heeft u vragen over de werkzaamheden, dan kunt u contact opnemen via: restauratie5koppen [at] koninklijkewoudenberg.nl (restauratie5koppen[at]koninklijkewoudenberg[dot]nl) 

    Bij calamiteiten buiten de normale werktijden, dus op werkdagen na 17.00 uur en in het weekend, kunt u de aannemer bereiken via het telefoonnummer: 088 - 451 69 00.

Gevolgen van de werkzaamheden

Voor omwonenden en bezoekers van het stadspark zal er enige overlast zijn tijdens de werkzaamheden. Omwonenden en andere betrokkenen zijn persoonlijk geïnformeerd.

Bouwverkeer

Vanaf week 42 (maandag 16 oktober) tot eind 2024 rijdt er bouwverkeer van en naar de Kennedybrug via de Prins Bisschopssingel, Sint Pieterskade en terug via Van Heylerhofflaan en Sint Hubertuslaan. Er dan sprake van extra verkeer in deze straten.

Parkeren

Vanaf 16 oktober tot eind 2024 zijn de 5 parkeerplaatsen aan de Sint Pieterskade (vijverzijde) niet beschikbaar. De 5 parkeerplaatsen aan het rondeel De Vijf Koppen (walzijde) zijn niet beschikbaar vanaf 16 oktober tot en met 24 november 2023. Vergunninghouders kunnen elders in de wijk parkeren.

Bouwdoeken

Bij de stadsmuur hangen nu  bouwdoeken. Hierop kunnen voorbijgangers meer lezen over de historie van de vestingwerken, de onderzoeken die hebben plaatsgevonden en de vondsten die zijn gedaan.

Bouwdoeken bij de walmuur