Stempas, kiezerspas, iemand anders voor u laten stemmen

Op woensdag 22 november 2023 zijn de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer. U krijgt een stempas waarmee u in Maastricht kunt stemmen als u op 9 oktober 2023 in de gemeente Maastricht staat ingeschreven en recht heeft om te stemmen. Met een kiezerspas kunt u stemmen in een andere gemeente. U kunt ook iemand anders voor u laten stemmen (iemand machtigen). 

Stempas

Wie krijgt een stempas voor Maastricht?

Staat u op 9 oktober 2023 ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Maastricht? En heeft u recht om te stemmen (kiesgerechtigd)? Dan ontvangt u een stempas waarmee u in Maastricht kunt stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. 

Weet u niet zeker of u mag stemmen bij deze verkiezingen? Kijk of u aan alle voorwaarden voldoet van de Rijksoverheid.

Staat u bij een andere gemeente ingeschreven op 9 oktober? Dan kunt u in die gemeente stemmen. U kunt ook een kiezerspas aanvragen bij die gemeente. Met een kiezerspas kunt u in heel Nederland stemmen.

Zo werkt het

U krijgt uw stempas op 2 of 3 november 2023 in uw brievenbus. Met de stempas kunt u stemmen bij elk stembureau in de gemeente Maastricht. Neem de stempas en uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn (tot 23 november 2018) op de dag van de verkiezing.

Vervangende stempas aanvragen

Heeft u op 9 november 2023 nog geen stempas ontvangen? Dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dat kan op 2 manieren:

 • Online


  Gebruik de knop op deze pagina. Dit kan tot en met 17 november 2023, 17.00 uur.
 • Bij het GemeenteLoket


  Dit kan tot en met 21 november 2023, 12.00 uur. U hoeft geen afspraak te maken. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Stemmen in een andere gemeente

Staat u ingeschreven in Maastricht, maar wilt u in een andere gemeente stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. Met een kiezerspas kunt u stemmen in elke Nederlandse gemeente.

U kunt uw kiezerspas op 2 manieren aanvragen:

 • Online


  Gebruik de knop op deze pagina. Dit kan tot en met 17 november 2023, 17.00 uur. Wij sturen de kiezerspas binnen 2 werkdagen per post naar u toe.
 • Bij het GemeenteLoket


  Dit kan tot en met 21 november 2023, 12.00 uur. U hoeft geen afspraak te maken. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Let op: als u een kiezerspas heeft aangevraagd, kunt u alleen met deze kiezerspas stemmen. U krijgt geen nieuwe pas als u hem verliest.

Iemand anders voor u laten stemmen

Kunt u zelf niet gaan stemmen? Bijvoorbeeld omdat u moet werken of ziek bent? Dan kunt u iemand toestemming geven om voor u te stemmen. We noemen dit machtigen. De persoon die dan namens u stemt, noemen we de gemachtigde.

Een gemachtigde mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen. Deze persoon moet de eigen stem tegelijk uitbrengen met uw stem.

U kunt op 2 manieren iemand toestemming geven om voor u te stemmen:

 • Met uw stempas (onderhandse volmacht)
 • Met een formulier en DigiD (schriftelijke volmacht)

Met uw stempas

U kunt iemand machtigen door de achterkant van uw stempas in te vullen en te ondertekenen (onderhandse volmacht). De gemachtigde moet de achterkant ook ondertekenen. 

Let op: de gemachtigde moet ook in Maastricht ingeschreven staan, of met een kiezerspas in Maastricht kunnen stemmen. 

Zo werkt het:

 1. Vul de gegevens in op de achterkant van uw stempas.
 2. Zet uw handtekening op de achterkant.
 3. Laat ook de gemachtigde een handtekening op de achterkant zetten.
 4. Geef de gemachtigde (een kopie van) uw identiteitsbewijs of een duidelijke foto hiervan op de smartphone. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn op de dag van de verkiezing.
 5. De gemachtigde stemt in Maastricht met uw stempas en de kopie van uw identiteitsbewijs. De gemachtigde moet zichzelf ook legitimeren op het stembureau en zijn/haar eigen stem tegelijk uitbrengen met uw stem.

Als u uiteindelijk toch zelf kunt stemmen, kunt u de machtiging intrekken en uw stempas terugvragen. U kunt dan zelf weer stemmen met uw stempas.

Met een formulier en DigiD

Kunt u niet zelf stemmen en kunt u niemand machtigen met uw stempas? Dan kunt u iemand machtigen met een formulier en DigiD (schriftelijke volmacht). U kunt dit aanvragen tot en met 17 november 2023, 17.00 uur.

De gemachtigde vult het formulier Verklaring gemachtigde in. (Dit is een deel van het formulier! Het begint dus bij nummer 3.)
Deze verklaring voegt u als bijlage toe tijdens uw online aanvraag via DigiD. 

Let op: als u iemand op deze manier machtigt, kunt u dit niet meer intrekken. U kunt dus niet meer zelf gaan stemmen.

Meer informatie

Lees meer informatie over volmachten op de website van de Kiesraad. Of bel de gemeente via 14 043.

Stemmen vanuit het buitenland

U woont in het buitenland

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en bent u niet meer ingeschreven in een Nederlandse gemeente? Dan kunt u toch stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Als u vanuit het buitenland wilt stemmen, moet u zich eerst registreren. Dit kunt u doen tot 6 weken voor de dag van de verkiezing. Lees meer informatie op Den Haag - Kiezers buiten Nederland.

U bent tijdelijk in het buitenland voor werk of studie

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en bent u ingeschreven in de Basisregistratie personen van een Nederlandse gemeente? Dan kunt u stemmen per brief of iemand machtigen om voor u te stemmen. Lees meer informatie op Den Haag - Tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezing Tweede Kamer.