Els Budé

Els Budé

Trouwambtenaar

Els Budé

Al 15 jaar lang voltrek ik, nog steeds met veel plezier, zo’n 40 à 50 huwelijken per jaar. Op mijn cv als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand prijken dan ook inmiddels al meer dan 1.000 huwelijken.

Het hemd van het lijf

Voor het huwelijk maak ik graag een afspraak met jullie: zo kan ik kennismaken met jullie en jullie met mij.  Tijdens een gesprek van ongeveer een uur vraag ik het aanstaande bruidspaar het hemd van het lijf: we hebben het over de gasten, waar jullie willen zitten, eventuele bruidskinderen, over of er muziek wordt gespeeld, of er ringen worden gewisseld, of jullie (groot)ouders meekomen, of er andere sprekers zijn, noem maar op. In de regel is dit een gezellig gesprek. En ik probeer de afspraak altijd te laten doorgaan op de locatie waar het huwelijk ook plaatsvindt.

Informeel, betrokken en dienstbaar

Mijn aanpak in 3 woorden: informeel, betrokken, dienstbaar. Een speech maak ik liefst zo persoonlijk mogelijk tenzij dat jullie het anders willen. Ik lees mijn speech altijd voor, maar daar merken jullie en jullie gasten eigenlijk niks van; de speech staat vooral op papier voor de zekerheid. Als het aanstaande bruidspaar dat wil, besluit ik mijn speech met een gedicht. Ik stuur jullie dan van tevoren een aantal gedichten of stukken tekst die ik bij jullie vind passen met het verzoek aan te geven welk gedicht jullie verkiezen.

Het hele jaar door

Jullie kunnen bij mij alle dagen van het jaar terecht voor een huwelijksvoltrekking en ik kan jullie trouwen in het Maastrichts, Nederlands of Engels. Duits en Frans behoren ook tot de mogelijkheden, maar liever nog raad ik jullie dan aan om een van mijn collega’s die beter in deze talen zijn jullie huwelijk te laten voltrekken.

Aanbeveling

De leukste complimenten? Dat zijn voor mij de aanbevelingen die ik terug hoor van stellen: “Ik heb uw naam van het nichtje van mijn aanstaande man die u ook getrouwd heeft.”

Over mij

Huwelijken sluiten is voor mij altijd de slagroom op het ijsje geweest. Ik had, voor mijn pensioen, heel ander werk bij de gemeente Maastricht. Ik noemde en noem mijn bijbaan dan ook een betaalde hobby. En carnaval is 1 van mijn andere hobby's, weliswaar onbetaald.