Brandveilig gebruik gebouwen, melden en/of vergunning aanvragen
Een gebouw waar veel mensen samenkomen moet brandveilig zijn. Landelijk zijn er eisen voor het brandveilig gebruiken van bouwwerken. Voordat u het gebouw gaat gebruiken doet u sowieso een melding brandveilig gebruik bij de gemeente. Met deze melding laat u zien dat uw gebouw voldoende brandveilig is. De gemeente kan extra eisen stellen aan uw melding met betrekking de brandveiligheid.
Gaat u een logiesverblijf, verzorgingshuis, dagopvang of school gebruiken, moet u aan strengere brandveiligheidseisen voldoen. U moet dan een omgevingsvergunning brandveilig gebruik aanvragen. Anders mag u het gebouw niet gebruiken.
Melding?
Voordat u een gebouw gaat gebruiken, meldt u dat bij de gemeente. Deze meldingsplicht geldt als:
- er in het gebouw meer dan 50 mensen aanwezig zijn
- u kamers verhuurt aan meer dan 4 personen
- u op een gelijkwaardige manier invulling heeft gegeven aan de brandveiligheidseisen
Het gaat bijvoorbeeld om middelbare scholen, bedrijfsgebouwen, restaurants, supermarkten of studentenhuizen. Per gebouw doet u 1 melding. Als het gebruik van het gebouw (tijdelijk) verandert, doet u opnieuw een melding.
Of vergunning?
Een vergunning vraagt u aan als:
- uw bedrijf of verzorgingsinstelling slaapplaatsen heeft voor meer dan 10 personen
- uw bedrijf dagverblijf verzorgt voor meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar
- uw bedrijf dagverblijf verzorgt voor meer dan 10 lichamelijk of verstandelijk gehandicapten.
Het gaat bijvoorbeeld over hotels, verzorgingshuizen, of scholen.
Een concreet voorbeeld: huisvest u in uw gebouw een kinderdagverblijf? Dan vraagt u een vergunning aan. Als het gebruik van het gebouw (tijdelijk) verandert, doet u in eerste instantie sowieso daarvan melding via melding brandveilig gebruik.
-
Als uw melding niet compleet is, kunnen we de melding niet in behandeling nemen.
U krijgt geen vergunning als:
- het gebruik van het gebouw niet brandveilig is
- er geen bouwvergunning of omgevingsvergunning is afgegeven voor het gebouw.
-
Een melding doen is gratis.
Een vergunningsaanvraag kost wel geld. De kosten zijn afhankelijk van de activiteiten waarvoor u de vergunning aanvraagt. Meer informatie daarover vindt u in de Legesverordening fysieke diensten Maastricht 2023.
-
Een melding doet u 4 weken voordat u gebruikmaakt van het gebouw.
Een vergunning vraagt u aan ruim voordat u het gebouw gaat gebruiken. Binnen 26 weken nemen wij een besluit over uw vergunningsaanvraag. Deze termijn kunnen wij eenmalig verlengen met 6 weken.
-
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank. Hoe u een bezwaarschrift indient, leest u op de pagina bezwaarschrift indienen.
-
Wij verwerken uw vergunningaanvraag via de portal jeleefomgeving.nl op een manier die al is voorbereid op de invoering van de Omgevingswet. De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024.
Handig – op elk moment alles bij de hand in jeleefomgeving.nl
In jeleefomgeving.nl heeft u straks alles rond uw vergunningaanvraag overzichtelijk bij elkaar in een berichtenbox. Berichten van de gemeente en berichten en documenten die u zelf aan de gemeente heeft gestuurd. Zo ontstaat er een overzichtelijk digitaal dossier van uw aanvraag.
Hoe werkt het?
- Wanneer u een vergunningaanvraag doet, krijgt u een bericht van het e-mailadres .
- Die e-mail is de mededeling dat er een bericht van de gemeente Maastricht voor u klaar staat in uw berichtenbox op jeleefomgeving.nl.
- In die mail zit een knop ‘Bekijk uw bericht’. Als u daarop klikt, ziet u uw e-mailadres dat al bij de gemeente bekend is.
- Klik dan op inloggen.
- Daarna wordt er een inlogcode naar uw e-mailadres gestuurd. Die code moet u invullen. Klik daarna weer op ‘inloggen’.
- Dan heeft u toegang tot uw berichtenbox op jeleefomgeving.nl