Stemmen voor iedereen

De gemeente Maastricht vindt het belangrijk dat iedereen kan stemmen. Of u nu moeite hebt om dingen te zien of in een rolstoel zit. Misschien weet u nog niet precies hoe stemmen werkt. We helpen u graag.

Als u slecht of niet ziet of moeite heeft met lezen/schrijven

In ons land zijn er veel mensen die slecht of niet zien. Ongeveer 350.000 mensen hebben een visuele beperking. Stemmen is voor deze mensen dus een uitdaging. We zorgen daarom voor een vergrootglas met verlichting bij ieder stemlokaal. In 1 stemlokaal zetten we nog een extra stap voor mensen die slecht of niet kunnen zien. Bij Centre Ceramique kunt u een soundbox en stemmal gebruiken. 

Een stemmal is een vorm met gaatjes erin. Daar gaat het stembiljet in. Via de soundbox met koptelefoon hoort u welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Op de mal staan de partijen met voelbare cijfers en in braille. Bekijk een video over hoe de stemmal en soundbox werken.

Er zijn ook voelbare lijnen op de grond zodat u zelf de weg kunt vinden naar de aanmeldtafel en het stemhokje.

Ziet u niet of slecht, hebt u moeite met lezen en schrijven of kunt u uw handen en/of armen minder goed gebruiken? Dan kunt u de hulpmiddelen gebruiken.

Wij hebben ook een gesproken kandidatenlijst. Alle lijsten kandidaten van de deelnemende politieke partijen worden dan voorgelezen. Wilt u hier gebruik van maken? Stuur dan een mail naar verkiezingen [at] maastricht.nl (verkiezingen[at]maastricht[dot]nl) Wij mailen het bestand dan naar u toe.

Soundbox en stemmal

Stemmen: hoe en waarom gemakkelijk uitgelegd

Voor sommige mensen is de Nederlandse taal een uitdaging. Misschien weet u (nog) niet hoe u kunt stemmen, kunt u niet zo goed (lange teksten) lezen of heeft u een geestelijke beperking.

Op 6 juni 2024 zijn de volgende verkiezingen: voor het Europees Parlement. Wilt u weten hoe stemmen werkt en waarvoor u precies stemt? Op de website www.stemjijook.nl wordt op een gemakkelijke manier alles uitgelegd over het stemmen. Er staat uitleg over wat het Europees Parlement precies doet. Ook leest u waarom stemmen belangrijk is, hoe u kunt kiezen op wie u stemt en hoe stemmen precies werkt.

Prokkel duo

Ook mensen met een lichte verstandelijke beperking doen graag mee in de samenleving. Een van die manieren is om ze vrijwilligerswerk te laten doen op stembureaus. Ze krijgen dezelfde taken als de andere stembureauleden, maar krijgen daarbij hulp van een ander stembureaulid. Samen zijn zij een 'prokkel duo'.

Ook de gemeente Maastricht doet mee aan dit project van Stichting Prokkel. Twee prokkelduo's gaan op stembureaus in Maastricht aan de slag.

Zelf stemmen als u slecht ter been bent

Als het voor u moeilijk is om naar een stemlokaal te komen, bijvoorbeeld omdat u in een rolstoel zit, mag u hulp krijgen bij het stemmen. Bijvoorbeeld van een medewerker van het stembureau of door iemand die u zelf kiest.

61 van de 64 stemlokalen in Maastricht zijn geschikt voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Blindengeleidehonden en hulphonden mogen ook overal mee naar binnen en kinderwagens ook.

Bekijk alle adressen en openingstijden van de stembureaus in Maastricht.

Iemand machtigen

U kunt ook iemand toestemming geven om namens u te stemmen. Dit noemen we "iemand machtigen". Wilt u iemand machtigen? Bekijk de mogelijkheden voor volmacht.