Filmhuis Lumière - Het Bassin 88

Het nieuwe filmtheater aan het Bassin is in 2016 geland in de monumentale elektriciteitscentrale en achterliggende ketelhallen van de voormalige Sphinx fabrieken. Het verbouwingsplan is ontworpen door de architecten Verlaan & Bouwstra in samenwerking met  JHK Architecten uit Utrecht. In de twee ketelhuizen zijn zes filmzalen gepositioneerd en de voormalige elektriciteitscentrale kreeg en horecabestemming.

Architectenbureaus: Verlaan & Bouwstra Architecten / JHK Architecten

Motivatie van de vakjury

  • Origineel en inventief ontwerp concept met veel aandacht voor de aankleding, waardoor de atmosfeer levendig is
  • Creatieve vertaling van het programma van eisen met respect voor het monument
  • Sterk sociaal-,culturele vernieuwende herbestemming met een inspirerende werking ten aanzien en in relatie tot de omgeving
  • Het gebruik van de buitenruimte als terras draagt bij aan de levendigheid van de totale omgeving
  • Aandacht voor het duurzaamheidsaspect