Sint Lambertuskerk - Koningin Emmaplein 7

Na een grondige renovatie van het gebouw heeft de kerk een nieuwe multifunctionele invulling gekregen. Een universitair onderzoekscentrum met verschillende laboratoria, een semi-openbare  zaal voor culturele activiteiten en een speciaal woonhuis hebben een bestemming gekregen door nieuwe architectuur toe te voegen. De restauratie van het monument was voor de herbestemming reeds afgerond op basis van een plan van architect Fons Rats. Het herinrichtingsprogramma werd ontworpen door architect Mathieu Bruls.

Architectenbureau: Bruls & Co

Architect: Mathieu Bruls

Motivatie van de vakjury

  • Positieve herbestemming dankzij de inzet van een particuliere eigenaar die naast zijn eigen programma aan het centrale deel van het gebouw een semi-openbare functie heeft gegeven
  • Nieuwe functie leidt tot het behoud van het Rijksmonument
  • Belangrijke sociale uitstraling naar de buurt
  • De nieuwe ingrepen in  het exterieur zijn een duidelijke eigentijdse  toevoeging met een zorgvuldige  plaatsbepaling, detaillering en materiaalgebruik
  • De elementen van de woonfunctie zijn op inventieve reversibele wijze aangebracht