Vreemdelingenpaspoort

Als u in Nederland woont en verblijft, maar niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen om naar het buitenland te reizen. Behalve naar uw land van herkomst. Voor veel landen hebt u nog wel een visum nodig. Voor meer informatie daarover kunt u terecht bij de ambassade van het land waar u heen reist.

Maak een afspraak

Voor het aanvragen van een vreemdelingenpaspoort moet u persoonlijk langskomen bij het GemeenteLoket. Hiervoor moet u eerst een afspraak maken. Wij sturen uw aanvraag vervolgens naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij moeten toestemming geven voor uw vreemdelingenpaspoort. 

Kinderen

Wilt u een reisdocument voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels er nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig.

Geldigheid

De geldigheid van het paspoort is afhankelijk van uw situatie. De maximale geldigheid is 5 jaar. Zonder vreemdelingenstatus kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen.

 • Voorwaarden

  • Uw eigen land geeft u geen paspoort.
  • U hebt een geldige verblijfsvergunning (type I of II). 
  • U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Maastricht
  • U hebt geen vluchtelingenstatus

  Voor kinderen gelden dezelfde voorwaarden. 

 • Wat kost het?

  • Vreemdelingenpaspoort: € 53,95
  • Extra toeslag bij spoedaanvraag: € 48,60
 • Termijn

  Na 5 werkdagen kunt u tijdens de openingstijden uw paspoort ophalen bij het GemeenteLoket. U hebt daarvoor 3 maanden de tijd. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen.

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument. 

  Spoedaanvraag
  Hebt u uw paspoort eerder nodig? Dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag.

 • Kinderen

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen
  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet een gezaghouder toestemming verlenen. Wanneer de ouders zijn getrouwd, moeten beide ouders toestemming geven. Is het gezag geregeld bij de rechtbank, dan kan er naast de ouders nog een derde gezaghouder zijn. Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen: