Aansprakelijkstelling gemeente
Heeft u schade geleden door nalatigheid van de gemeente? Bijvoorbeeld door slecht onderhoud aan een weg of het riool? Dan kunt u de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen door een schadeclaim in te dienen.
Schadeclaim
Als de gemeente het met u eens is en de aansprakelijkheid erkent, krijgt u misschien een schadevergoeding voor de volledige of een deel van de kosten. Is de gemeente het niet met u eens? Dan krijgt u een afwijzingsbrief met uitleg.
U kunt uw schadeclaim online indienen met DigiD. Hierbij heeft u nodig:
- datum en tijdstip van het voorval
- de precieze plek waar het gebeurde
- een bewijs van de opgelopen schade (zoals een rekening van de reparatie)
- verklaring van het voorval, waarin u uitlegt hoe de schade ontstond (zoals een proces-verbaal van de politie bij een ongeluk)
- eventueel een getuigenverklaring
- eventueel foto's van de situatie
- uw naam en adres
- uw telefoonnummer waar u overdag te bereiken bent
- uw e-mailadres
Geen automatisch recht
Als u de gemeente door het indienen van het schademeldingsformulier aansprakelijk stelt, heeft u niet automatisch recht een schadevergoeding. De gemeente beoordeelt uw schadeclaim en of u in uw gelijk wordt gesteld.
Wanneer aansprakelijk?
De gemeente is pas aansprakelijk als u kunt bewijzen
- dat de gemeente niet of niet juist heeft gehandeld.
- dat de schade hiervan een direct gevolg is.
-
De complexiteit van de aansprakelijkstelling bepaalt de afhandelingstermijn. De gemiddelde afhandelingstermijn bedraagt 4 weken. Als de aansprakelijkheid door de gemeente bij een derde wordt gelegd (bijvoorbeeld een aannemer), is deze verantwoordelijk voor de afhandelingstermijn.
-
Heeft u geen DigiD? Ook dan kunt u een schadeclaim indienen. Vul daarvoor het formulier in en stuur het per mail of post naar ons op.
-
U kunt niet in bezwaar gaan bij de gemeente. Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u de zaak voor de rechter brengen. Wilt u meer informatie? Dan kunt u terecht bij het Juridisch Loket.