Digitaal ondertekenen

Overheidsinstanties zoals gemeenten werken veel met officiële documenten. Om een besluit, vergunning, bewijs of ander document rechtsgeldig te maken, is een handtekening van een of meerdere medewerkers en soms  van u vereist. ValidSign is een gewaarborgde manier is om digitaal te ondertekenen. Door zo veel mogelijk digitaal te ondertekenen met ValidSign besparen we bovendien tijd en voorkomen we rompslomp met foto's of scans van handgeschreven handtekeningen.

Waarom ondertekenen met ValidSign?

Een digitale handtekening is een elektronische variant van de handgeschreven handtekening. Er zijn diverse soorten digitale handtekeningen. De eenvoudigste manier om een document digitaal te ondertekenen is met een scan of foto van een handgeschreven handtekening. Groot nadeel van zo’n eenvoudige digitale handtekening is dat het niet altijd mogelijk is om de identiteit van de ondertekenaar te controleren. Daarom is het niet veilig (fraudegevoelig) en niet rechtsgeldig.

Bij documenten van de gemeente is veiligheid en wettelijke geldigheid een eerste vereiste. Daarom maken wij gebruik van ValidSign. Door een document te ondertekenen met ValidSign, worden de gegevens van de ondertekenaar gekoppeld aan een elektronisch bewijs van ondertekening. Een ValidSign handtekening maakt het daardoor mogelijk om iemand te identificeren en is dus extra veilig en wettelijk geldig.

Hoe kan ik ondertekenen met ValidSign?

Als wij uw handtekening nodig hebben, sturen we u een e-mail met het verzoek om een document met ValidSign te ondertekenen. Wij kunnen de uitnodiging alleen naar u versturen als we uw e-mailadres hebben. Zijn die gegevens nog niet bij ons bekend, dan zullen we u eerst vragen deze alsnog te geven.

De e-mail die wij u sturen, bevat een link naar ValidSign. U kunt het document downloaden zodat u het eerst goed kunt controleren. Als alles goed is, kunt u in ValidSign uw handtekening zetten in het handtekeningenveld. Als de ondertekening is gelukt, krijgt u een bevestiging. U krijgt daarna een e-mail waarmee u het ondertekende document kunt downloaden.