Luiers en incontinentiemateriaal

In Maastricht recyclen we babyluiers en incontinentiemateriaal. U brengt dit afval gratis naar een milieuperron. Op ongeveer de helft van alle milieuperrons vindt u hiervoor een speciale container. Er is er dus altijd een bij u in de buurt. U moet zich wel eerst aanmelden om de container te gebruiken. Op de container zit namelijk een slot. Na aanmelding kunt u de container openen met uw milieupas.

Aanmelden

Meld u aan voor toegang tot de containers voor babyluiers en incontinentiemateriaal. Ook opa's, oma's en andere verzorgers kunnen zich aanmelden. We vragen bij de aanmelding niet of u babyluiers of incontinentiemateriaal heeft. Na 4 jaar verloopt de toegang. U kunt daarna opnieuw toegang aanvragen. U kunt bij het aanmelden aangeven of u na 4 jaar een herinnering wilt ontvangen. 

Uw milieupas is uw toegangspas

Na aanmelding activeren we binnen 7 werkdagen uw milieupas. U kunt de container vervolgens met uw milieupas openen. We werken met een toegangssysteem op de containers. Zo komt er geen ander afval dan babyluiers en incontinentiemateriaal in de container terecht. Dit is belangrijk omdat de fabriek het afval anders niet kan recyclen. 

Milieupas beschadigd of verloren

Bent u uw geactiveerde milieupas kwijt of werkt hij niet meer goed? Dan kunt u een nieuwe milieupas aanvragen. Als u met uw verloren of beschadigde pas al toegang tot de speciale luiercontainers had, hoeft u zich niet meer opnieuw aan te melden voor toegang. Uw laatste gegevens komen automatisch op de nieuwe milieupas. Zodra u een nieuwe milieupas aanvraagt, wordt uw oude pas geblokkeerd. Als u de kwijt geraakte pas later terugvindt, werkt deze dus niet meer.

Gebruik speciale (gratis) zakken

U mag de babyluiers en het incontinentiemateriaal niet zomaar in de container gooien. U stopt het eerst in een speciale 25-liter zak. Dat is een eis van de recyclingfabriek. U krijgt deze zakken gratis bij de verkooppunten van de rood-witte restzakken. Bestelt u incontinentiemateriaal bij MediReva? Dan ontvangt u bij elke bestelling gratis een rol zakken. 

  • In Maastricht staan in totaal 27 containers voor babyluiers en incontinentiemateriaal. Dat is op ongeveer de helft van alle milieuperrons. Er is er dus altijd een in de buurt. 

    WijkMilieuperron
    AmbySeverenplein
    BinnenstadGraanmarkt
    BorgharenBovenstraat (kermisterrein)
    BoschpoortPierre Kerstenstraat
    BrusselsepoortArtsenijstraat
    BrusselsepoortEdmond Jasparstraat
    DaalhofHerculeshof (WKC Daalhof)
    De HeegHarsteltborg (WKC Roserije)
    DousbergVeldwezeltstraat
    HeerPresident Kennedyplein
    HeerEllecuylgaard
    HeugemOosterweertlaan
    HeugemerveldBloemenweg
    ItterenGeneinde
    JekerdalMergelweg (bij sportvelden)
    MalbergDukaatplein
    MalbergVendelplein
    MariabergMakassarstraat
    NazarethMeerssenerweg - Kasteel Hartelsteinstraat
    PottenbergTerra Cottaplein (WKC Pottenberg)
    RandwyckDuboisdomein
    Sint MaartenspoortLouis Loyensstraat
    VillaparkHoge Kanaaldijk (Sint Pieter bij MCC)
    WittevrouwenveldDr. Schaepmanstraat (Geusselt)
    WolderMgr. Vranckenplein
    WyckerpoortHeerderweg - Heerderdwarsstraat
    WyckerpoortNoormannensingel

     

  • U stopt de babyluiers of het incontinentiemateriaal thuis in een speciale zak. U brengt het afval weg, wanneer en naar welke container u maar wilt. U gaat als volgt te werk: 

    1. U houdt uw milieupas voor de scanner op de container.
    2. U hoort een klikgeluid. De container is nu ontgrendeld.
    3. U opent de trommel.
    4. U legt de zak hierin.
    5. U sluit de trommel. 
    6. De container vergrendelt automatisch.
  • Wel in de luiercontainer Niet in de luiercontainer
    Incontinentieluiers Stoma-afval
    Incontinentiebroekjes Wegwerphandschoenen
    Incontinentie-inlegverbanden Wegwerpwashandjes
    Wegwerpluiers Matrasonderleggers en bedbeschermers
    Wegwerpluierbroekjes Herbruikbaar incontinentieondergoed
    Billendoekjes Plastic zakjes
    Geparfumeerde luierzakjes Vochtig toiletpapier
      Dameshygiëne (maandverband, inlegkruisjes, tampons)
      Herbruikbare, wasbare luiers
      Kraamverband
      Zakjes met hondenpoep

     

  • Als u zich aanmeldt, dan registreren wij de volgende gegevens:

    • Het nummer van uw milieupas
    • Adresgegevens (om u een bevestiging en een folder te kunnen sturen)
    • Op welk tijdstip en dag u de container gebruikt

    Wij registreren nooit: 

    • Medische gegevens
    • Welk soort afval (incontinentiemateriaal of luiers) u aanbiedt. 
  • Na 4 jaar verloopt de toegang tot de container. U kunt zich daarna eventueel opnieuw aanmelden. U kunt bij het aanmelden aangeven of u na 4 jaar een herinnering wilt ontvangen. 

  • Bel met 14 043. U meldt zich af als u geen gebruik meer wilt maken van de containers of als uw persoonlijke omstandigheden veranderen. 

  • Wij vinden dat iedereen afval moet kunnen scheiden. Wilt u incontinentiemateriaal apart aanbieden, maar bent u minder mobiel? En heeft u geen familie, vrienden, kennissen of buren die het afval kunnen wegbrengen? We begrijpen dat u daardoor meer (duur) restafval heeft. U komt mogelijk in aanmerking voor compensatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een luchtdicht opslagmiddel en/of enkele gratis restzakken. 

    Meer informatie vindt  op de pagina Tegemoetkoming medisch en incontinentie-afval.  

  • Waarom komt er slechts op de helft van de milieuperrons een aparte bak voor babyluiers en incontinentiemateriaal?

    Niet ieder huishouden heeft babyluiers en/of incontinentiemateriaal. Het is erg duur en onnodig om op ieder milieuperron een container hiervoor te plaatsen.

    Waarom is er een toegangssysteem op deze bak?

    Zo komt er geen ander afval dan babyluiers en incontinentiemateriaal in de container terecht. Dit is belangrijk omdat de fabriek het afval anders niet kan recyclen.

    Kunnen opa’s, oma’s en/of andere verzorgers zich ook aanmelden?

    Ja, ook opa’s, oma’s en andere verzorgers kunnen zich aanmelden om toegang te krijgen tot de containers. We vragen niet waarom of voor welk afval (babyluiers of incontinentiemateriaal) u toegang vraagt.

    Ik heb mij aangemeld maar mijn milieupas werkt (nog) niet?

    We activeren uw milieupas binnen 5 werkdagen. Kunt u daarna nog niet de container openen? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 043.

    Ik ben mijn milieupas kwijt of heb deze niet/nooit ontvangen. Wat nu?

    Bent u uw milieupas kwijt of heeft u hem niet ontvangen? Dan kunt u een nieuwe milieupas bestellen. U ontvangt de nieuwe pas binnen 5 werkdagen. Had u met uw verloren of beschadigde milieupas al toegang tot de containers voor luiers en incontinentiemateriaal? Dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden voor toegang. Uw laatste gegevens worden automatisch overgezet naar uw nieuwe pas.

    Waarom moet ik speciale zakken halen en kan ik niet eigen vuilniszakken gebruiken?

    De speciale zakken zijn een eis van de recyclingfabriek. Ze moet kunnen zien of er geen ander afval bij zit. U mag de babyluiers en het incontinentiemateriaal niet op een andere manier in de container gooien. U kunt de speciale (gratis) 25-literzakken krijgen op dezelfde plekken als waar u de restzakken haalt. Bent u klant bij MediReva dan ontvangt u bij uw bestelling van incontinentiemateriaal automatisch een rol zakken.

    Wat gebeurt er met de gescheiden babyluiers en incontinentiemateriaal? Wat wordt ervan gemaakt?

    Al het afval dat we apart inzamelen, recyclen we. We kunnen er dan iets nieuws van maken. Er is een speciale fabriek in Nederland waar de babyluiers en het incontinentiemateriaal naartoe gaan. Van het materiaal maakt de fabriek plastic, compost en biogas.

    Waarom stopt de toegang na 4 jaar?

    Persoonlijke omstandigheden kunnen wijzigen. Het kan zijn dat u na verloop van tijd de container niet meer hoeft te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat uw kind uit de babyluiers is. U kunt zich daarna eventueel opnieuw aanmelden. U kunt bij het aanmelden aangeven of u na 4 jaar een herinnering wilt ontvangen.

    Waarom worden de babyluiers en het incontinentiemateriaal niet aan huis opgehaald?

    In 2017 hebben we een afvalproef gehouden in 3 wijken in Maastricht. Het wegbrengen naar een milieuperron kwam als beste en meest gewenste inzamelwijze uit de bus.

    Kan ik van iedere container gebruikmaken?

    Ja, u kunt van iedere container gebruikmaken. U hoeft niet per se in de buurt uw babyluiers of incontinentiemateriaal aan te bieden.

  • In deze folder vindt u alle informatie op een rij.