Tegemoetkoming medisch afval en incontinentieafval

In Maastricht vinden we het scheiden van afval belangrijk. Afval dat we scheiden, kunnen we opnieuw gebruiken. Dat is beter voor het milieu en voor uw portemonnee. Maar niet iedereen in Maastricht kán al het afval apart aanbieden. Medisch afval moet bijvoorbeeld altijd in de restzak. Ook hebben sommige inwoners blijvend moeite met lopen en kunnen ze daardoor het incontinentieafval niet naar het milieuperron brengen. Er zijn dus inwoners die door hun ziekte structureel meer (duur) restafval hebben. Zonder dat zij hier zelf iets aan kunnen doen. Gemeente Maastricht helpt inwoners door 20 gratis restzakken en/of een medische afvalemmer voor in huis te verstrekken. Hier leest u welke eisen er gelden en hoe u deze tegemoetkoming kunt aanvragen.

Voor wie?

U komt in aanmerking voor een tegemoetkoming als u aan onderstaande voorwaarden voldoet: 

 1. U woont zelfstandig in de gemeente Maastricht
 2. U betaalt afvalstoffenheffing 
 3. U heeft medisch afval (bijvoorbeeld stoma-, dialyse- of beademingsmateriaal) en/of incontinentieafval en kunt dit niet zelfstandig wegbrengen
 4. U kunt voor het wegbrengen van uw medisch en/of incontinentieafval geen hulp krijgen van familie, vrienden of buren

Vorm van tegemoetkoming

De gemeente reikt 20 gratis restzakken per jaar en/of eenmalig een medische afvalemmer voor in huis (DiaperChamp) uit. Wat u krijgt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. 

U woont in een huis met tuin of terras 

Als u aan de hierboven genoemde voorwaarden 1 tot en met 4 voldoet, krijgt u op aanvraag:

 • 20 gratis restzakken van 50 liter

U woont in een flat, appartement of etagewoning 

Als u aan de hierboven genoemde voorwaarden 1 tot en met 4 voldoet, komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming. Behalve als er bij de flat of het appartementencomplex een verzamelcontainer is waarin u het restafval gratis kwijt kunt. Staat er geen verzamelcontainer? Dan krijgt u op aanvraag: 

 • 20 gratis restzakken van 50 liter
 • 1 medische afvalemmer voor in huis (als u het afval niet zonder hinder of stank kunt bewaren tot de volgende restafvalinzameling)

Aanvragen

U moet de aanvraag voor tegemoetkoming zelf doen. Maar u mag natuurlijk de hulp van een mantelzorger of een familielid inschakelen. Per huishouden verstrekken we maximaal 1 keer per kalenderjaar 20 gratis restzakken en / of eenmalig een medische afvalemmer. Een aanvraag voor het nieuwe kalenderjaar kunt u indienen vanaf 1 januari. 

Kosten

Het aanvragen van een tegemoetkoming is gratis.

 • We vertrouwen erop dat u het aanvraagformulier eerlijk invult. 

 • Ja, de 20 gratis restzakken vraagt u elk jaar vanaf 1 januari opnieuw aan bij de gemeente. U ontvangt de restzakken per post/pakketdienst . Komt u ook in aanmerking voor een medische afvalemmer? Dan krijgt u deze éénmalig  van de gemeente. De emmer is dan van u. Gaat de emmer stuk? Dan is het aan uzelf om een nieuwe te regelen.

 • Nee. Per huishouden kan maximaal 1 tegemoetkoming worden aangevraagd.

 • U ontvangt de restzakken per post/pakketdienst binnen 1 maand na goedkeuring van uw aanvraag. Krijgt u ook een medische afvalemmer? Dan nemen we contact met u op over de bezorging.

 • Ja, enkel als deze inwoners zelfstandig wonen. Wat betekent dat ze een eigen privéadres hebben en jaarlijks een aanslag van de afvalstoffenheffing ontvangen.

 • Wat is de afmeting van de medische afvalemmer (DiaperChamp)?

  Het gaat om de DiaperChamp Classic medium. In deze luchtdichte medische afvalemmer kunt u een Maastrichtse rood-witte restzak van 50 liter hangen. De emmer heeft een hoogte van 72 centimeter, een breedte van 30 centimeter en een diepte van 41 centimeter.

  DiaperChamp medium
  Hoe werkt de DiaperChamp?
  • Haal het bovenste deel van de emmer.
  • Hang een Maastrichtse rood-witte restzak van 50 liter in de emmer.
  • Zet het bovenste deel van de emmer er weer op.
  • Leg het incontinentiemateriaal en/of het medisch afval in de ingooiopening.
  • Draai de hendel om. Het materiaal verdwijnt in de restzak.
  • Haal de volle zak uit de emmer als we het restafval aan huis komen ophalen.
  • Zet de restzak aan straat.

  Zie ook de handleiding in de doos van de DiaperChamp.

  Mijn medische afvalemmer werkt niet (meer). Wat nu?

  Was de emmer al stuk toen u hem ontving van de gemeente? Zo ja, meldt dit dan binnen 5 werkdagen na levering. We ruilen de emmer dan gratis om. Na 5 werkdagen vervalt dit recht.

  Is de emmer na verloop van tijd stuk gegaan? Dan krijgt u helaas geen nieuwe. De gemeente geeft eenmalig een emmer. U kunt eventueel zelf een nieuwe emmer kopen.