Bezoek uit het buitenland

Komt er iemand uit het buitenland bij u logeren (maximaal 90 dagen)? En heeft deze persoon een visum voor Nederland nodig? Soms moet u een formulier invullen. Hiermee bewijst u dat de bezoeker bij u logeert (particuliere logiesverstrekking). U kunt er ook mee regelen dat u financieel garant staat voor de bezoeker (garantstelling). Dit betekent bijvoorbeeld dat u moet betalen als uw gast tijdens het bezoek te weinig geld heeft.

Wat moet u aanvragen?

U vraagt een financiële garantstelling aan als uw gast niet genoeg inkomen heeft. U vraagt particuliere logiesverstrekking aan als uw gast een nationaliteit heeft waarvoor dit nodig is. 

U vindt de voorwaarden op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vul de nationaliteit van de bezoeker in om de voorwaarden te bekijken.

Wie kan garant staan?

U moet genoeg inkomen hebben om financieel garant te kunnen staan. Kijk voor alle eisen op de website van de Rijksoverheid.

Aanvragen

 1. Vul het formulier Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking in van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), maar onderteken het formulier het nog niet. Vul een apart formulier in voor elke bezoeker.
 2. Maak een afspraak met het GemeenteLoket om het formulier/de formulieren te ondertekenen. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan moet u samen naar de afspraak komen.
 3. Neem mee naar de afspraak:

  • geldig identiteitsbewijs van u en uw mogelijke partner
  • ingevuld aanvraagformulier voor elke gast, nog zonder uw handtekening.

  U en uw mogelijke partner ondertekenen het formulier voor elke gast. Een medewerker van het GemeenteLoket legaliseert de handtekening(en) terwijl u wacht. De garantstelling blijft 6 maanden geldig na het legaliseren.

 4. Stuur het ondertekende formulier naar de bezoeker(s) die het visum moet(en) aanvragen. Een visum aanvragen kan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlands consulaat in het eigen land.
 • Legalisatie per handtekening: € 15,60 (tarief 2024)

 • Kunt u het formulier Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking niet printen? U kunt het formulier gratis ophalen bij het GemeenteLoket. Dat kan zonder afspraak. Wilt u meteen het formulier invullen, ondertekenen en laten legaliseren? Maak dan eerst een afspraak.