DigiD aanvragen als u in het buitenland woont

Met uw persoonlijke DigiD kunt u online uw zaken regelen met de overheid. U kunt ook een DigiD aanvragen als u in het buitenland woont. Dan moet u wel de Nederlandse identiteit bezitten. Als u uw DigiD aanvraagt, krijgt u een baliecode. Daarmee gaat u naar de DigiD-balie van de gemeente Maastricht. Of naar een van de andere DigiD-balies. U krijgt dan een activeringscode waarmee u uw DigiD op digid.nl kunt activeren.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is onze dienstverlening aangepast. Als u het GemeenteLoket bezoekt, gelden er momenteel meer voorzorgsmaatregelen, voor uw en onze gezondheid:

• Houd 1,5 meter afstand van elkaar
  • Kom, indien mogelijk, alleen
  • Volg de aangegeven looproutes en aanwijzingen
  • Kom op tijd. Bent u meer dan 10 minuten te vroeg, wacht dan even buiten.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst
  • Blijf thuis als u klachten heeft of als een huisgenoot koorts heeft. Baliemedewerkers mogen u dan niet verder helpen.

Hartelijk dank voor uw medewerking en begrip. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Stappenplan DigiD aanvragen vanuit het buitenland

1. Vraag een DigiD aan via de website DigiD.nl
  2. Ontvang een Baliecode
  3. Maak een afspraak bij gemeente Maastricht (of een andere DigiD-balie)
  4. Ontvang een DigiD Activeringscode
  5. Voer Activeringscode in op de website van DigiD

Maak een afspraak bij de DigiD-balie

Wanneer u een DigiD aanvraagt via de website van DigiD, dan ontvangt u een Baliecode. Met deze Baliecode komt u langs bij de DigiD-balie van de gemeente Maastricht. Maak hiervoor altijd een afspraak. Er zijn overigens meerdere DigiD-balies in Nederland en buitenland waar u terecht kunt. Bij de DigiD-balie ontvangt u een DigiD Activeringscode. Met deze activeringscode kunt u uw aanvraag op DigiD.nl afronden.

Let op: uw Baliecode is 30 dagen geldig. Kom dus binnen 30 dagen naar een DigiD-balie.

• Voorwaarden

• U woont in het buitenland.
    • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
    • U heeft een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart.
    • U heeft een burgerservicenummer (BSN).
    • U heeft een mobiele telefoon.
    • U heeft een e-mailadres.
    • U komt zelf naar de balie om uw DigiD te activeren. Het is niet mogelijk om hiervoor iemand te machtigen.
    • U staat ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI).

Inschrijving RNI
    Moet u belasting betalen of bent u na 1 oktober 1994 verhuisd naar het buitenland? Dan staat u zeker ingeschreven in de RNI. Controleer of u staat ingeschreven in de RNI als

• u geen belasting hoeft te betalen,
    • u voor 1 oktober 1994 verhuisd bent naar het buitenland, of
    • u nooit in Nederland gewoond heeft.
  • Wat kost het?

DigiD aanvragen is gratis.

• Hoe lang duurt het?

Als u de baliecode hebt ontvangen, hebt u 30 dagen de tijd om uw DigiD-activeringscode op te halen bij het GemeenteLoket. Uw DigiD verloopt als u hem 3 jaar niet gebruikt.

• Meer informatie over DigiD