Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Dan kunt u toch een paspoort of identiteitskaart aanvragen. U moet dan bewijzen dat u in Nederland was vanaf de datum van uitschrijving in de Basisregistratie Personen tot het moment van aanvragen. 

Maximaal 125 aanvragen per week
 

Op dit moment nemen we maximaal 125 aanvragen per week in behandeling voor Nederlanders in het buitenland of voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats. De afhandelingstermijn bedraagt op dit moment 8 tot 10 weken. Kijk voor meer informatie in het uitklapmenu onderaan deze pagina.

Verklaring

Om te bewijzen dat u in Nederland was vanaf de datum van uitschrijving in de Basisregistratie Personen tot het moment van aanvragen, kunt u gebruikmaken van verklaringen van uitkeringsinstanties, een werkgeversverklaring, salarisstroken, verzekeringspapieren, een woonvergunning en bankafschrift.

Stappenplan

 1. Vul de vragenlijst in
  Vul eerst de vragenlijst in voor elk gezinslid waarvoor u een paspoort of identiteitskaart wilt aanvragen.
 2. Scan documenten
  Scan vooraf alle vereiste documenten inclusief de vragenlijst. Zonder deze documenten kunt u de aanvraag niet afronden. Scan ook uw paspoort en/of identiteitskaart.
 3. Dien uw aanvraag en vereiste documenten in 
  Dien de aanvraag en de vereiste documenten in voor elk gezinslid waarvoor u een paspoort of identiteitskaart wilt aanvragen. Meer informatie vindt u in het uitklapmenu onderaan deze pagina.

  Voor een paspoort voor uw kind tot en met 17 jaar of een identiteitskaart voor uw kind tot en met 11 jaar voegt u ook een toestemmingsformulier toe. Het formulier moet ondertekend zijn door beide ouders of door degene die het gezag over het kind heeft. Van de ondertekenaars voegt u een kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart toe.
  U kunt toestemming verlenen door het toestemmingsformulier te downloaden en printen
 4. Maak een afspraak 
  Wij beoordelen uw aanvraag en documenten en nemen per e-mail contact met u op. Soms blijkt dat we nog meer documenten van u nodig hebben. Kunnen we alle documenten goedkeuren? Dan krijgt u een e-mail met daarin een uitnodiging en uitleg voor het maken van een afspraak bij het GemeenteLoket voor het definitief aanvragen van uw reisdocument(en). Elk gezinslid waarvoor u een paspoort of identiteitskaart aanvraagt, moet bij die afspraak aanwezig zijn.
 5. Afhalen
  U kunt het aangevraagde document na 7 dagen afhalen. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument. U kunt uw reisdocument tot uiterlijk 3 maanden na uw aanvraag afhalen. 
 • Het maximum aantal aanvragen dat we op dit moment in behandeling nemen voor Nederlanders in het buitenland of voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats is 125 aanvragen per week.

  Voor deze aanvragen moeten de nationaliteit en identiteit van de personen worden vastgesteld en moeten meer documenten worden nagekeken. Daarom duurt de afhandeling hiervan langer. Ook worden er momenteel meer paspoorten en identiteitsbewijzen aangevraagd dan normaal. Daardoor is het al drukker bij de gemeente.

  De afhandelingstermijn bedraagt op dit moment 8 tot 10 weken. We willen voorkomen dat de afhandeling door toenemende drukte nog langer gaat duren. Daarom nemen we maximaal 125 nieuwe aanvragen per week in behandeling.

  Maximum bereikt?

  • Probeer het volgende week opnieuw. Dat kan vanaf maandag 09.00 uur.
  • Vraag uw nieuwe reisdocument eventueel aan bij een andere grensgemeente. Kijk voor de wachttijden op de website van Nederland Wereldwijd.
 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf. 

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 • Tarieven 2024

  • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder: € 126,40
  • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar: € 105,95
  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 121,95
  • Identiteitskaart onder 18 jaar: € 87,00
 • Een paspoort/identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is een paspoort/identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • In Nederland moeten kinderen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen

  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet(en) alle gezaghouder(s) toestemming verlenen.

  Getrouwde en gescheiden ouders hebben samen het ouderlijk gezag, tenzij het gezag anders is geregeld bij de rechtbank. 

  • Heeft één ouder of voogd het gezag? Dan hoeft alleen hij / zij toestemming te verlenen.
  • Hebben beide ouders of één ouder en een ander het gezag? Dan moeten beiden toestemming geven. 
  Toestemmingsverklaring afgifte reisdocument

  Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen voor de afgifte van een reisdocument aan uw minderjarig kind: