Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats

Hebt u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Dan kunt u toch een paspoort of identiteitskaart aanvragen. U moet dan bewijzen dat u in Nederland was vanaf de datum van uitschrijving in de Basisregistratie Personen tot het moment van aanvragen. 

Verklaring

Om te bewijzen dat u in Nederland was vanaf de datum van uitschrijving in de Basisregistratie Personen tot het moment van aanvragen, kunt u gebruikmaken van verklaringen van uitkeringsinstanties, een werkgeversverklaring, salarisstroken, verzekeringspapieren, een woonvergunning en bankafschrift. Volg onderstaande stappen.

 1. Vragenlijst
  Vul eerst de vragenlijst in voor elk gezinslid waarvoor u een paspoort of identiteitskaart wilt aanvragen.

 2. Scan documenten
  Scan alle vereiste documenten inclusief de vragenlijst vooraf. Zonder deze documenten kunt u de aanvraag niet afronden. Ook uw paspoort en/of identiteitskaart dient u in te scannen.

 3. Dien uw aanvraag en vereiste documenten in
  Dien de aanvraag en de vereiste documenten in voor elk gezinslid waarvoor u een paspoort of identiteitskaart wilt aanvragen. Voor een paspoort voor uw kind tot en met 17 jaar of een identiteitskaart voor uw kind tot en met 11 jaar voegt u ook een toestemmingsformulier toe. Het formulier moet ondertekend zijn door beide ouders of door degene die het gezag over het kind heeft. Van de ondertekenaars voegt u een kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart toe.

 4. Maak een afspraak
  Wij beoordelen uw aanvraag en documenten en nemen binnen 2 weken per e-mail contact met u op. Soms blijkt dat we nog meer documenten van u nodig hebben. Kunnen we alle documenten goedkeuren? Dan krijgt u een e-mail met daarin een uitnodiging en uitleg voor het maken van een afspraak bij het GemeenteLoket voor het definitief aanvragen van uw reisdocument(en). Elk gezinslid waarvoor u een paspoort of identiteitskaart aanvraagt, moet bij die afspraak aanwezig zijn.

 5. Afhalen
  U kunt het aangevraagde document na 5 werkdagen afhalen. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument. U kunt uw reisdocument tot uiterlijk 3 maanden na uw aanvraag afhalen.
 • Voorwaarden

  Meenemen bij de aanvraag:

  • alle originele documenten
  • pasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf
  • pinpas voor een veilige betaling
 • Geldigheid

  Een paspoort/identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is een paspoort/identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • Wat kost het?

  • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder: € 107,60
  • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar: € 90,15
  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 96,10
  • Identiteitskaart onder 18 jaar: € 69,20
 • Spoedaanvraag

  Hebt u uw reisdocument eerder nodig, dan kunt u het eventueel met spoed aanvragen. Als u uw reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, is het na 3 werkdagen klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag. 

  Bij vermissing van een paspoort of identiteitskaart is een spoedprocedure niet mogelijk.

 • Kinderen

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen
  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet een gezaghouder toestemming verlenen. Wanneer de ouders zijn getrouwd, moeten beide ouders toestemming geven. Is het gezag geregeld bij de rechtbank, dan kan er naast de ouders nog een derde gezaghouder zijn. Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen: