Verklaring omtrent het gedrag

Hebt u een bewijs van goed gedrag nodig? Bijvoorbeeld voor een nieuwe baan of vrijwilligerswerk? Dan kunt u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. 

Uw aanvraag

Download het formulier op de website van Justis. Vul het formulier helemaal in en laat het ondertekenen (inclusief stempel organisatie). Maak dan een afspraak om naar het GemeenteLoket te komen.

De gemeente stuurt uw aanvraag naar de dienst Justis. Dienst Justis beoordeelt de aanvraag en stuurt binnen 4 weken de VOG (of afwijzing) toe per post.

VOG online aanvragen

Het is mogelijk een VOG digitaal aan te vragen als de aanvraag digitaal is klaargezet door de organisatie die de verklaring omtrent het gedrag (VOG) van u vraagt. Kijk voor meer informatie over het digitaal aanvragen van een verklaring omtrent het gedrag op de website van Justis

 • Waarom heb ik een VOG nodig?

  Werkgevers en andere organisaties kunnen om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) vragen. In deze verklaring staat dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd die van belang zijn voor de uitoefening van een bepaalde functie. Deze verklaring is bijvoorbeeld verplicht voor leerkrachten, taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Ook kunt u een VOG nodig hebben als u een visum of werkvergunning wil aanvragen. 

 • VOG aanvragen als u niet bent ingeschreven bij een gemeente

  Staat u niet ingeschreven bij een gemeente of hebt u geen vaste woon- of verblijfplaats? Dan kunt u de VOG alleen aanvragen bij Justis.

 • Aanvraagformulieren

  Op de website van Justis vindt u diverse formulieren voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag. U kunt daar het vereiste formulier downloaden. Neem het ingevulde aanvraagformulier mee naar het GemeenteLoket. 

 • Voorwaarden

  U mag geen strafbare feiten gepleegd hebben. Is dit wel het geval, dan bekijkt Justis of er risico's zijn als u de VOG zou krijgen. U krijgt hierover binnen 8 weken bericht. 

 • Wat kost het?

  • € 33,85 bij een online aanvraag via uw werkgever (E-herkenning).
  • € 41,35 bij een aanvraag via de gemeente

  In sommige gevallen is de VOG kosteloos. Meer informatie hierover vindt u op de website https://www.gratisvog.nl/.

 • Termijn

  Binnen 4 weken wordt de verklaring omtrent het gedrag (VOG) toegestuurd.

  Hebt u na de aanvraag nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG). Houd uw aanvraagnummer bij de hand. Dit staat op het aanvraagformulier.

 • Bezwaar en beroep

  Als u het niet eens bent met de beslissing van Justis, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

 • Aanvragen zonder DigiD

  Dan kunt u op afspraak bij het GemeenteLoket terecht. U moet dan wel inwoner zijn van gemeente Maastricht.