Hulpdiensten voor dieren

Dieren kunnen gewond raken of doodgaan. Soms worden dieren ook verwaarloosd of mishandeld. Er zijn verschillende hulpdiensten speciaal voor dieren. Wanneer kunt u de Dierenpolitie, Dierenambulance of Dierenbescherming inschakelen?

Welke hulpdienst bellen?

Vindt u een gewond of mishandeld dier? Meld het. 
Een gewond dier kunt u ook zelf naar een dierenarts brengen.

 • De Dierenpolitie: voor agressieve dieren, dierenmishandeling of dieren die uit huis zijn gezet of worden verwaarloosd: bel 144.
 • De Dierenambulance Limburg: voor alle gewonde  en (wilde) dieren in nood. Ook voor alle gevonden en verdwaalde gezelschapsdieren (dus ook honden en katten). De dierenambulance haalt dieren op en verleent zorg. De dierenambulance haalt ook dode dieren op. Bel 088 811 35 10.
 • In het voorjaar krijgen we regelmatig meldingen binnen over vogels, maar we kunnen daar meestal niets in betekenen. Bijna alle vogelnesten zijn beschermd vanaf het moment dat de vogels met de nestbouw beginnen tot de jongen zijn uitgevlogen. De meeste vogels broeden tussen 15 maart en 15 juli. Sommige nesten, zoals die van de roek, zijn zelfs jaarrond beschermd.

  Vindt u een jonge vogel op de grond die nog niet echt kan vliegen? Dat hoeft u dus niet te melden. Het is moeilijk om te doen, maar u helpt jonge vogels door ze te laten zitten!

 • Kijk op de website van Stichting Amivedi of de Dierenbescherming of een dier vermist is. U kunt dan contact opnemen met de eigenaar. Is de eigenaar niet bekend, meld een zwervend dier dan bij de meldkamer van de dierenambulance.

   

 • Een dood dier meldt u bij  Dierenambulance Limburg via 088 811 35 10. Het dier wordt opgehaald.

  Als het om een klein dier gaat, bijvoorbeeld een cavia of kat, mag u het dier ook zelf wegbrengen naar een dierenarts bij u in de buurt.

  Dode ratten
  De dierenambulance haalt geen dode ratten op uit uw huis of tuin. Die dient u zelf te verwijderen. Dode ratten mogen, verpakt in een plastic zak, bij het restafval of in een hondenpoepbak.