Kinderraad en kinderburgemeester

In de Maastrichtse kinderraad zitten elk schooljaar leerlingen van groep 7 van verschillende basisscholen. De kinderraad geeft advies aan de gemeente over 3 zelfgekozen onderwerpen, om Maastricht weer nét iets leuker en beter te maken. Een selectiecommissie kiest uit de kinderraadsleden een kinderburgemeester en een loco-kinderburgemeester.

Hoe werkt de kinderraad?

De leden van de kinderraad – inclusief de (loco-)kinderburgemeester – bedenken onderwerpen die ze belangrijk vinden voor Maastricht. Dit doen ze samen met hun klas of met alle groepen 7 van hun school. Uit alle onderwerpen kiest de kinderraad er 3 waarover ze advies gaan geven aan de gemeente.

De kinderraadsleden doen mee namens alle kinderen van de stad. En in het bijzonder namens het stadsdeel waar ze wonen.

Waarom een kinderraad?

Ieder kind heeft het recht om zichzelf te ontwikkelen. Meedoen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Leren meedenken, naar elkaar luisteren, begrijpen wat er speelt, een eigen mening vormen, daarover met elkaar praten en samen tot een beslissing komen is de basis voor de democratie. Via de kinderraad wil de gemeente Maastricht kinderen hiermee kennis laten maken. En laten zien dat ze de mening van kinderen belangrijk vindt.

Wie zit er in de kinderraad en wie is de kinderburgemeester?

Benieuwd wie de kinderburgemeester is voor het schooljaar 2023-2024? En wie in de kinderraad voor dit jaar zit? Lees meer op Thuis in Maastricht.