Archief van de gemeente

Het archief van de gemeente is gehuisvest in het Historisch Centrum Limburg (HCL). U vindt er bijvoorbeeld bouwtekeningen van huizen van vóór 1995, de geboorteakte van een van uw voorouders, gegevens over opgeheven handelszaken en oude kadasterkaarten.

Stukken inzien in de studiezaal

Voor het inzien van stukken kunt u gratis en zonder afspraak terecht in de studiezaal van het HCL. 

  • Openingstijden
    Van dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. 
  • Meenemen 
    Bij uw eerste bezoek: een geldig legitimatiebewijs.
  • Vragen?
    Heeft u vragen, mail dan naar info [at] hclimburg.nl (info[at]hclimburg[dot]nl) of bel het HCL via +31 (0)43 328 55 00.

Niet alle stukken zijn openbaar

Het HCL streeft ernaar zo veel mogelijk archieven voor burgers beschikbaar te stellen. Op bepaalde archiefstukken kunnen echter beperkingen van kracht zijn. Die stukken zijn dan niet openbaar, bijvoorbeeld in verband met de staatsveiligheid, onevenredige bevoordeling of benadeling van bepaalde personen of organisaties of de privacy van nog levende personen. Inzage van deze niet-openbare archiefstukken is onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk. 

Online archiefonderzoek

Via de website van het HCL kunt u online archiefonderzoek doen. Zo kunt u zoeken naar archiefstukken en soms ook gratis scans downloaden. Archiefstukken waarvan geen scan beschikbaar is, kunt u in de studiezaal inzien. Daar is apparatuur aanwezig waarmee u zelf gratis scans kunt maken. Archiefstukken die ouder zijn dan 100 jaar, kunt u ook laten digitaliseren. 

  • Als u bouwtekeningen van uw huis van vóór 1985 wilt inzien dan kunt u voorafgaand aan uw bezoek al online de dossiernummers opzoeken. Bouwdossiers uit de periode 1985 - 1995 zijn nog niet online doorzoekbaar. Deze zijn te vinden via een papieren adressenlijst in de studiezaal van het HCL. 

    De bouwtekeningen zijn op vensterponskaart beschikbaar in de zelfbediening. U kunt zelf gratis scans maken van de gewenste tekeningen en deze op uw eigen USB-stick zetten. Het is ook mogelijk om voor 5 euro een USB-stick te kopen. 

  • Via www.wiewaswie.nl kunt u online stamboomonderzoek doen. U vindt er bijvoorbeeld gegevens uit de Burgerlijke Stand. In de studiezaal van het HCL kunt u geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten inzien. Houd er rekening mee dat deze akten pas na een bepaalde periode openbaar zijn.

    • geboorteakten: na 100 jaar
    • huwelijksakten: na 75 jaar
    • overlijdensakten: na 50 jaar