Koninklijke onderscheiding (lintje), aanvragen

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn. Maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Kent u iemand die een lintje verdient en het op prijs stelt om zo'n Koninklijke onderscheiding te ontvangen? Dan kunt u uw kandidaat voordragen bij de gemeente waarin hij/zij woont.

Iemand voordragen 

Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding?

Tijdig voordragen
De procedure neemt veel tijd in beslag. Vraag de onderscheiding daarom tijdig aan. 

  • Uitreiking tijdens lintjesregen 2021
    Wilt u het lintje laten uitreiken tijdens de lintjesregen van 2021? Dien uw complete voorstel dan vóór 1 juni 2020 bij ons in. 
  • Uitreiking tijdens tussentijdse gelegenheid
    Wilt u de onderscheiding tijdens een tussentijdse gelegenheid laten uitreiken? Bijvoorbeeld bij het afscheid van een vrijwilliger? Vraag de onderscheiding dan minimaal 6 maanden van tevoren aan.
  • Verreweg de meeste onderscheidingen worden toegekend aan vrijwilligers. Denk aan vrijwilligers bij sportverenigingen, voedselbanken, carnavals- of buurtverenigingen, zorginstellingen, maar ook pleegouders of mantelzorgers. Daarnaast kunnen onderscheidingen worden toegekend aan personen die weliswaar een betaalde functie hebben, maar daarin bijzonder hebben gepresteerd en daarmee de maatschappij een dienst hebben bewezen.

  • Kijk op lintjes.nl voor de voorwaarden voor Koninklijke onderscheidingen.

  • De gemeente informeert u over de uitkomst van uw voorstel.