Koopavonden en koopzondagen

Volgens de winkeltijdenwet mogen de winkels van maandag tot en met zaterdag open zijn tussen 06.00 en 22.00 uur. Op zondag in de gemeente Maastricht tussen 12.00 en 18.00 uur. Iedere donderdag is koopavond tot 21.00 uur. Een winkelier is niet verplicht om zijn winkel open te stellen op koopavonden of op zondag.

Afwijkende openingstijden winkels in verband met coronavirus

De uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden, heeft ook invloed op de winkeltijden in het centrum van Maastricht. Gedurende de COVID-19 periode kunnen deze dan ook afwijken. 

Voor alle winkelbedrijven geldt dat de naleving van 1,50 meter afstand, dringend advies dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes, ontsmettingsmiddelen en maximaal aantal klanten in de winkel dient te worden nageleefd, zie tevens www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemers-en-bedrijven

Voor wie de stad wil bezoeken, hieronder op hoofdlijnen de openingstijden en beperkingen van de winkels. Hierbij geldt uitdrukkelijk dat wanneer u een bepaalde winkel wilt bezoeken, u het beste vooraf contact kunt opnemen over de openstelling tijdens de coronamaatregelen.

 • Aangepaste winkeltijden
  De winkeltijden verschillen. Over het algemeen houden de winkelbedrijven hun reguliere openingstijden aan. Wilt u die tijden checken, ga naar de website van het bedrijf of bel ze.
 • Koopavond
  Naar aanleiding van de maatregelen van de regering verwijzen wij u graag naar de actuele noodverordening.
  Het is momenteel verboden tussen 20.00 en 06.00 uur een winkel geopend te hebben zoals bedoeld in artikel 1 van de Winkeltijdenwet. Er is een uitzondering op die verbod: het geld NIET voor winkels die zich voornamelijk richten op de verkoop van levensmiddelen zoals supermarkten en bijvoorbeeld winkels bij tankstations. Deze winkels mogen na 20.00 uur geopend blijven, maar dan geen alcohol verkopen.
  De verkoop van alcohol (in welke vorm dan ook) is NIET toegestaan vanaf 20.00 uur.
 • Detailhandel met een horecaexploitatie
  Alle horeca moet vanaf 14 oktober 22.00 uur gesloten zijn, voor tenminste 4 weken. Dus ook horeca gelegen in een detailhandel (exploitatievergunning). De detailhandel mag geopend blijven, het horecagedeelte mag niet geëxploiteerd worden.  Ook hier geldt dat er in de winkels samenscholing moeten voorkomen en Niet meer klanten worden toegelaten dan op het aantal m2 veilig kan worden gewaarborgd.

Deze pagina is dynamisch, u vindt hier aangepaste informatie als de situatie wijzigt.

Openingstijden tijdens feestdagen en evenementen

Op feestdagen gelden andere voorwaarden. Soms mogen winkels helemaal niet open zijn, soms gelden op feestdagen beperkte openingstijden. Voor winkels in het centrum gelden daarnaast nog extra voorwaarden.  

Niet open  
hele stad eerste paasdag, eerste pinksterdag, eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag
centrum zondag van carnaval, zondag van de Heiligdomsvaart, zondag van de Reuzenstoet
Beperkt geopend  
hele stad van 12.00 tot 18.00 tweede paasdag, tweede pinksterdag, Hemelvaartsdag
centrum van 13.00 tot 18.00 tijdens de Stadsprocessie of de Sacramentsprocessie van de Onze Lieve Vrouwenparochie
hele stad gesloten vanaf 19.00 Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december

Parkeervergunning tijdelijk wijzigen

Op de dag van de koopavond kunt u uw kenteken tijdelijk laten wijzigen. Per mail of telefonisch kan dat tot uiterlijk 16.30 uur. Dit geldt ook voor het tijdelijk wijzigen bij bedrijfswagens.