Koopavonden en koopzondagen

Volgens de winkeltijdenwet mogen de winkels van maandag tot en met zaterdag open zijn tussen 06.00 en 22.00 uur. Op zondag in de gemeente Maastricht tussen 12.00 en 18.00 uur. Iedere donderdag is koopavond tot 21.00 uur. Een winkelier is niet verplicht om zijn winkel open te stellen op koopavonden of op zondag.

Afwijkende openingstijden winkels in verband met coronavirus

De uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden, heeft ook invloed op de winkeltijden in het centrum van Maastricht. Gedurende de COVID-19 periode kunnen deze dan ook afwijken. Binnen de geldende wet- en regelgeving kunnen ondernemers zélf hun winkeltijden vaststellen. 

Voor wie de stad wil bezoeken, hieronder op hoofdlijnen de openingstijden van de winkels. Hierbij geldt uitdrukkelijk dat wanneer u een bepaalde winkel wilt bezoeken, u het beste vooraf contact kunt opnemen over de openstelling tijdens de coronamaatregelen.

  • Goede Vrijdag
    Op vrijdag 10 april 2020 (Goede Vrijdag), mogen winkels in de levensmiddelenbranche (supermarkten, slagerijen, speciaalzaken etc.) dit jaar openblijven tot uiterlijk 22.00 uur in plaats van 19.00 uur. Het betreft een eenmalige afwijking van de reguliere winkeltijden op Goede Vrijdag. Het college heeft daartoe besloten vanwege de zeer uitzonderlijke omstandigheden. Het doel van deze eenmalige verruiming is om klantenstromen zo goed mogelijk te spreiden.
  • Aangepaste winkeltijden
    De winkeltijden verschillen. Wij hebben vernomen dat het merendeel van de winkels in ieder geval dagelijks open is van 13.00 – 18.00 uur. Veel zelfstandige ondernemers (MKB bedrijven) zullen hun reguliere winkeltijden handhaven en dus eerder open zijn. Ook hier geldt dat u de exacte openingstijden het beste vooraf bij de winkel zelf checkt. 
  • Koopavond
    Deze gehele periode zal er waarschijnlijk beperkte koopavond op donderdag zijn. Veel winkeliers hebben doorgegeven dat ze op donderdag om 18.00 uur sluiten. Ook hier geldt dat u de exacte openingstijden het beste vooraf bij de winkel zelf checkt. 

Openingstijden tijdens feestdagen en evenementen

Op feestdagen gelden andere voorwaarden. Soms mogen winkels helemaal niet open zijn, soms gelden op feestdagen beperkte openingstijden. Voor winkels in het centrum gelden daarnaast nog extra voorwaarden.  

Niet open  
hele stad eerste paasdag, eerste pinksterdag, eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag
centrum zondag van carnaval, zondag van de Heiligdomsvaart, zondag van de Reuzenstoet
Beperkt geopend  
hele stad van 12.00 tot 18.00 tweede paasdag, tweede pinksterdag, Hemelvaartsdag
centrum van 13.00 tot 18.00 tijdens de Stadsprocessie of de Sacramentsprocessie van de Onze Lieve Vrouwenparochie
hele stad gesloten vanaf 19.00 Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december

Parkeervergunning tijdelijk wijzigen

Op de dag van de koopavond kunt u uw kenteken tijdelijk laten wijzigen. Per mail of telefonisch kan dat tot uiterlijk 16.30 uur. Dit geldt ook voor het tijdelijk wijzigen bij bedrijfswagens.