Koopavonden en koopzondagen

Volgens de Winkeltijdenwet mogen de winkels van maandag tot en met zaterdag open zijn tussen 06.00 en 22.00 uur. Op zondag in de gemeente Maastricht tussen 12.00 en 18.00 uur. Iedere donderdag is koopavond tot 21.00 uur. Een winkelier is niet verplicht om zijn winkel open te stellen op koopavonden of op zondag.

Lockdown

De regering heeft in december 2020 besloten om een algehele lockdown voor Nederland af te kondigen. Deze lockdown is inmiddels verlengd tot 9 februari 2021. Ook zijn in de week van 20 januari aanvullende maatregelen op de lockdown genomen. Alle niet-essentiële winkels moeten gesloten zijn. Op de website van de Rijksoverheid, leest u precies welke winkels open mogen zijn en welke gesloten. 

Alleen winkels waarvan de omzet uit meer dan 70% levensmiddelen (eten en drinken), dierbenodigdheden en/of hygiënische producten bestaat, mogen op dit moment geopend zijn tot 20.45 uur in verband met de ingestelde avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur.

Op een warenmarkt mogen slechts levensmiddelen worden verkocht. Verkoop en verstrekking van drank blijft ongewijzigd toegestaan tot uiterlijk 20.00 uur. Daarnaast zijn enkele ondersteunende verkooppunten geopend. Bijvoorbeeld tankstations en apotheken.

Bestellen en afhalen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de plannen om het bestellen en afhalen van producten bij niet-essentiële winkels mogelijk te maken per 10 februari. Hierdoor zijn producten te bestellen en af te halen (click&collect) op een afgesproken afhaalpunt en op een afgesproken tijdstip. 

Carnaval

Tijdens carnaval is het gestelde in de verordening winkeltijden Maastricht ongewijzigd van toepassing. De winkels in het centrum blijven gesloten op zondag 14 februari 2021. Op de kaart is het centrum het gebied binnen de rode lijn. 

De straten binnen het rood omlijnde gebied op deze kaart vormen het centrum van Maastricht
Kaart centrum Maastricht

Het centrum is het gebied dat begrensd wordt door de singels, de spoorlijn en de Heugemerweg. Dat houdt in: de winkelgebieden in de binnenstad, Wyck, Jekerkwartier, Boschstraatkwartier, Statenkwartier, Kommelkwartier, Sint Maartenspoort en Céramique.

Deze pagina is dynamisch, u vindt hier aangepaste informatie als de situatie wijzigt.

Reguliere informatie winkeltijden en regelgeving winkelopeningstijden Maastricht

Deze informatie is niet van toepassing tijdens een lockdown

Op feestdagen gelden andere voorwaarden. Soms mogen winkels helemaal niet open zijn, soms gelden op feestdagen beperkte openingstijden. Voor winkels in het centrum gelden daarnaast nog extra voorwaarden.  

Niet open  
hele stad eerste paasdag, eerste pinksterdag, eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag
centrum zondag van carnaval, zondag van de Heiligdomsvaart, zondag van de Reuzenstoet
Beperkt geopend  
hele stad van 12.00 tot 18.00 tweede paasdag, tweede pinksterdag, Hemelvaartsdag
centrum van 13.00 tot 18.00 tijdens de Stadsprocessie of de Sacramentsprocessie van de Onze Lieve Vrouwenparochie
hele stad gesloten vanaf 19.00 Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december

Parkeervergunning tijdelijk wijzigen

Op de dag van de koopavond kunt u uw kenteken tijdelijk laten wijzigen. Per mail of telefonisch kan dat tot uiterlijk 16.30 uur. Dit geldt ook voor het tijdelijk wijzigen bij bedrijfswagens.