Trouwen in het buitenland, registratie huwelijk

Aanpak

Om uw buitenlandse huwelijk in Nederland te laten registreren, maakt u een afspraak bij het GemeenteLoket. Bij de afspraak neemt u mee:

  • de originele huwelijksakte met legalisatie of apostille in het Nederlands, Duits, Engels of Frans
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • afhankelijk van uw situatie een verklaring dat u niet trouwt om een verblijfsvergunning te krijgen voor u of uw partner

Beschrijving

Als u bent getrouwd in het buitenland moet u uw huwelijk in Nederland laten registreren bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Niet elk huwelijk is geldig in Nederland. Hiervoor gelden strenge voorwaarden, onder andere dat de gehuwden beiden 18 jaar of ouder moeten zijn. 

Voorwaarden

  • De huwelijksakte is in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Zo niet, dan moet u deze laten vertalen door een beëdigd vertaler in Nederland.
  • Uw huwelijksakte is gelegaliseerd of voorzien van een apostillestempel
  • U moet schriftelijk verklaren dat u niet trouwt om uzelf of uw partner aan een verblijfsvergunning te helpen als:
    • u of uw partner (of beide) niet Nederlands zijn,
    • u of uw partner (of beide) niet de nationaliteit van een land in de Europese Unie hebben,
    • u of uw partner (of beide) niet de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland hebben,
    • u geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd heeft