foto wachtvakken

Spelregels voor wachtvakken bij winkels in de binnenstad en Wyck

1,5 meter afstand houden is niet altijd en overal even makkelijk. Op straat bijvoorbeeld of bij de in- en uitgang van een winkel. In de binnenstad zijn er daarom looproutes en wachtvakken. De looproutes regelen wij: we zorgen voor borden, belijning en informatie. Voor wachtvakken hebben we de hulp nodig van ondernemers.

Update: februari 2021

Over wachtvakken bij winkels

Een wachtvak is een gemarkeerd vak op de grond tegen en langs de gevel van uw winkel. Hier kunnen klanten zich opstellen om hun bestelling op te halen. Via een wachtvak kunt u bezoekers ook voorsorteren op eventuele looproutes in uw winkel.

Wachten op straat

U mag alleen een wachtvak maken als er genoeg plek overblijft in de straat voor het doorgaande (voetgangers-) verkeer en hulpdiensten. Op onderstaande kaart ziet u gearceerd in welke straten in welke vorm wachtvakken bij winkels zijn toegestaan.

Let op!

Ook al mogen wachtvakken in uw straat: als de gezondheid, openbare orde en veiligheid of het veilig en doelmatig gebruik van de openbare weg in gevaar komen, mag een wachtvak niet (meer). Bijvoorbeeld als het zo druk is in de stad dat door een wachtvak ook de bereikbaarheid van een straat voor hulpdiensten in gevaar komt. U krijgt dan bericht. 

Spelregels voor wachtvakken bij winkels

  1. Een wachtvak markeert u op de grond voor uw gevel. Met tape of krijt. Centrummanagement Maastricht en de gemeente stellen gratis speciale tape ter beschikking. Centrummanagement Maastricht bezorgt u die.
  2. Een wachtvak heeft een omvang van exact 1,0 meter uit de gevel met een minimale lengte van 1,5 meter. De maximale lengte is afhankelijk van de lengte van uw gevel.
  3. Binnen een groot wachtvak (> 1,5 meter) moeten mensen 1,5 meter afstand kunnen houden.
  4. Bij het maken van het wachtvak houdt u rekening met het wachtvak van uw buren. Dus mensen in uw wachtvak moeten 1,5 meter afstand kunnen houden van mensen in het wachtvak van uw buren.
  5. Soms is een straat te smal om aan beide kanten van de straat tegenover elkaar wachtvakken te maken. Een alternatief is dan om vakken schuin tegenover elkaar te maken (dus niet tegenover elkaar) zodat er altijd genoeg ruimte overblijft voor voetgangers.
  6. Ondernemers mogen geen uitstallingen in de straat plaatsen. Zo zorgen we voor meer ruimte in de straat en meer rust in het straatbeeld.

Meer info

Heeft u vragen over wachtvakken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken via ondernemen [at] maastricht.nl (ondernemen[at]maastricht[dot]nl) en +31 43 350 40 50.

Plattegrond wachtvakken