10 november 2022 - Persbericht

Nieuwe kinder(loco-)burgemeester en kinderraad benoemd

Joost de Goeij is komend schooljaar de Maastrichtse kinderburgemeester. Dat maakte burgemeester Annemarie Penn – te Strake vanmiddag bekend. Voor de eerste keer werd er ook een kinderlocoburgemeester gekozen. Als kinderlocoburgemeester zal Amal Ucar de kinderburgemeester tijdens officiële momenten - indien nodig - vervangen. Ook is de nieuwe kinderraad benoemd.

De kinderraad bestaat dit jaar uit 12 leerlingen van 7 verschillende Maastrichtse basisscholen. De raad vergadert maandelijks en geeft advies aan het college en de gemeenteraad over 3 zelfgekozen thema’s die ze belangrijk vinden als kinderraad. Daarnaast zal het college van burgemeester en wethouders de kinderraad om advies vragen over relevante thema’s.

Wethouder Manon Fokke (Burgerparticipatie): “Ik ben heel blij dat het ook dit schooljaar weer gelukt is om een kinderraad te benoemen vanuit zoveel verschillende scholen. Dat betekent dat dit echt leeft bij de leerlingen van groep 7. Ik ben dan ook benieuwd naar de adviezen van deze nieuwe kinderraad.”

Kinderburgemeester en kinderlocoburgemeester

Maximaal 2 kinderen van elke school konden zich kandidaat stellen voor de kinderraad. 5 van deze kinderen solliciteerden vervolgens naar het ambt van kinder(loco)burgemeester. De selectiecommissie heeft besloten dat Joost de Goeij (basisschool Scharn) de nieuwe kinderburgemeester en Amal Ucar (basisschool El Habib) de kinderlocoburgemeester van Maastricht worden voor het schooljaar 2022/2023. De selectiecommissie bestond uit de raadsleden Miriam Elfassih, Jos Boelen en Tiny Meese en burgerraadslid Jean Pellaers.

Kinderraad

12 leerlingen van de groepen 7 van de basisscholen BS Scharn, El Habib, Montessori Kindcentrum, IKC de Geluksvogel, KC Manjefiek, BS Mozaïek en Kindcentrum Dynamiek vormen dit schooljaar de Maastrichtse kinderraad.

• BS Scharn: Joost de Goeij en Roos Boermans
  • Montessori Kindcentrum: Danii Merx en Teun Tinholt
  • IKC de Geluksvogel: Nikai Gubbels
  • KC Manjefiek: Djelson Mathijsen
  • BS Mozaïek: Laila el Abdeslami en Valentina Grotestam
  • El Habib: Amal Ucar en Erva Yildiz
  • Kindcentrum Dynamiek: Lander van den Bosch en Arwen Pechler

Ambtsketen

Een burgemeester hoort een ambtsketen te dragen, een kinderburgemeester dus ook.

De ambtsketen voor de kinderburgemeester is ontworpen en gemaakt door Juliette Wijnen (Maastricht Institute of Arts).

Vanaf vandaag mag kinderburgemeester Joost de Goeij deze bijzondere ambtsketen een schooljaar lang dragen bij officiële optredens. Het eerste officiële optreden van de kinderraad is al op 12 november a.s. bij de ontvangst van Sint Nicolaas in Maastricht.

Kinderraad 2022-2023
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake met kinderburgemeester Joost en kinderlocoburgemeester Amal
Kinderburgemeester Joost