Buurt WhatsApp

Om bewoners te betrekken bij de leefbaarheid en veiligheid in de buurt stimuleren de gemeente en de politie het gebruik van een Buurt WhatsApp. Hiervoor is een aantal basisregels opgesteld. Bovendien helpt de gemeente groepen buurtbewoners die een Buurt WhatsApp willen beginnen. Zo kunnen we flyers verzorgen en waarschuwingsbordjes in de buurt plaatsen. 

Basisspelregels Buurt WhatsApp-groepen

Er zijn basisregels om een Buurt WhatsApp tot een succes te maken:

 1. Maak onderling afspraken over bijvoorbeeld de minimumleeftijd van deelnemers en welke straten bij ‘de wijk’ horen.
 2. Spreek af dat in een verdachte situatie 1 persoon de politie via 112 belt. Laat in de WhatsApp-groep aan elkaar weten dat 112 al gebeld is.
 3. Bij signaleren van een verdachte situatie, handel als volgt:
  • Bel de politie via 112
  • Stuur een app in de WhatsApp-groep om te laten weten dat u een verdachte situatie heeft doorgegeven aan de politie.
 4. De wijkagent zit zelf niet in de WhatsApp-groep: de politie komt alleen in actie als een melding (via 112) gedaan wordt.
 5. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Houd dus ook geen mobiele telefoon vast als u autorijdt.
 6. Geef een duidelijk signalement van de verdachte waarin u kenmerken als kleding, geslacht, lengte en lichaamsbouw beschrijft. Denk ook aan een goede beschrijving van een voertuig als dat gebruikt wordt. Geef het type, de kleur, het merk en het kenteken door aan de politie als u die informatie heeft. Let op: het onderling doorsturen van foto’s van een verdachte voor het geven van een signalement mag alleen als dit voor de melding van meerwaarde is.
 7. Gebruik de WhatsApp-groep alleen voor verdachte situaties en niet voor onderling contact/privéberichten. 

Hulp en waarschuwingsborden

De gemeente helpt initiatiefnemers bij het opzetten van een groep. Zo verzorgen we flyers met informatie over de Buurt WhatsApp en instructies hoe buurtbewoners zich hierbij kunnen aanmelden. 

Als de leden van de Buurt WhatsApp dat willen, kan de gemeente ook zorgen voor waarschuwingsborden in de buurt. Zo kan iedereen zien dat er een Buurt WhatsApp actief is. 

Wilt u hulp? Mail dan post-veiligheid [at] maastricht.nl