Buurt WhatsApp
Om bewoners te betrekken bij de leefbaarheid en veiligheid in de buurt stimuleren de gemeente en de politie het gebruik van een Buurt WhatsApp. Hiervoor zijn een aantal basisregels opgesteld. Bovendien ondersteunt de gemeente groepen buurtbewoners die een Buurt WhatsApp willen beginnen. Zo kunnen we eventueel flyers verzorgen en waarschuwingsbordjes in de buurt plaatsen.
Basisspelregels Buurt WhatsApp-groepen
Om een Buurt WhatsApp tot een succes te maken, zijn er een aantal basisregels opgesteld:
- Maak onderling afspraken voor bijvoorbeeld minimumleeftijd van deelnemers en welke straten bij ‘de wijk’ horen.
- Spreek af dat in een verdachte situatie snel één persoon de politie via 112 belt met een signalement. Laat in een WhatsApp-groep aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Daarmee voorkom je een regen van 112-meldingen.
- Bij signaleren van een verdachte situatie, handel als volgt:
- Alarmeer de politie via 112
- App om je waarneming bekend te maken aan anderen.
- De wijkagent zit niet zelf in de WhatsApp-groep : de politie komt alleen in actie wanneer een melding (via 112) gedaan wordt.
- Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
- Het onderling versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
- Gebruik de WhatsApp-groep alleen voor verdachte situaties en niet voor onderling contact/privéberichten. Dat haalt de attentiewaarde naar beneden.
Ondersteuning en waarschuwingsborden
De gemeente ondersteunt initiatiefnemers bij het opzetten van een groep. Zo verzorgen we flyers met informatie over de Buurt WhatsApp en instructies hoe buurtbewoners zich hierbij kunnen aanmelden. Ook kunnen we zorgen voor een instructie door de wijkagent, die buurtbewoners traint, tips geeft om waakzaam te zijn en zo helpt de veiligheid te verbeteren.
Als de leden van de Buurt WhatsApp dat willen kan de gemeente ook zorgen voor waarschuwingsborden in de buurt. Zo kan iedereen zien dat er een Buurt WhatsApp actief is.
Wilt u ondersteuning? Mail dan naar Richard Starren, adviseur Veiligheid: Mitchell.jennekens [at] maastricht.nl (Mitchell[dot]jennekens[at]maastricht[dot]nl).