afbeelding van groenstrook

Klimaatslim groen voor Maastricht

We gaan zorgen dat het groen in de stad beter tegen het weer kan. Ook zorgen we er meer groen bijkomt en wegdek en tegels - ‘grijs’ - verdwijnen. Dat gebeurt in Maastricht op 2 plekken: op de Scharnerweg en de Limburglaan. We doen namelijk mee aan een groot project: Klimaatrobuust StadsGroen. Dat is een project van het Interreg VI programma Vlaanderen Nederland. Dat project krijgt subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Op deze pagina leest u meer over het project Klimaatrobuust StadsGroen.

Waarom is dit project belangrijk?

Groen in de stad, zoals bomen en planten, is belangrijk. Het zorgt voor frisse lucht, schaduw en groen helpt water op te nemen als het hard regent. Daarnaast is het belangrijk voor de natuur in de stad. Door klimaatverandering hebben we vaker te maken met extreem weer. Dit zorgt voor problemen zoals hittestress (het wordt te warm in de stad) en wateroverlast (de straten staan onder water na harde regen). Daar heeft ons stadsgroen allemaal onder te lijden. Daardoor is het beheer van dat groen ook duurder geworden voor gemeenten. Om deze problemen aan te pakken, doen we mee aan het grote project Klimaatrobuust Stadsgroen.

Wat merkt u ervan?

In Maastricht gaan we op 2 plekken aan de slag met het stadsgroen: de Scharnerweg en de Limburglaan.

Groen op de Scharnerweg

De Scharnerweg wordt een groene straat. We planten bomen die goed tegen zon en regen kunnen. Dit noemen we klimaatadaptieve bomen en planten. Ook proberen we ervoor te zorgen dat het water na regen beter wordt opgevangen. Dit betekent minder wateroverlast en meer koelte in de zomer. Dat is fijn op warme dagen. De oude busbaan krijgt bomen. U kunt ook meedoen. Meer hierover leest u op de website Thuis in Maastricht.

Groen op de Limburglaan

De Limburglaan krijgt nieuwe en bredere bermen vol planten met bloemen die bijen aantrekken. Dit is goed voor de biodiversiteit oftewel de verschillende soorten planten en dieren in onze stad. We zorgen ook hier voor planten die goed tegen het weer kunnen. Dit maakt de laan mooier en fijner om te wandelen of fietsen. Meer informatie vindt u op de website Thuis in Maastricht
 

afbeelding logo interreg met tekst interreg en klimaatrobuust stadsgroen

Over het project Klimaatrobuust StadsGroen

We werken in het project Klimaatrobuust StadsGroen de komende 3 jaar samen met 11 andere partners in België en Nederland. We werken aan:

  • minder groenuitval
  • het verbeteren van de structuur van de bodem
  • waterberging
  • de plantensamenstelling
  • minder beheer- en onderhoudskosten
  • het verhogen van de biodiversiteit (de verschillende soorten planten en dieren in onze stad)
  • de belevingswaarde van stadsgroen.

In het project leren we van elkaars deelprojecten. De resultaten worden verwerkt onderwijsprogramma's voor hoveniers en (gemeentelijke) groenbedrijven.

Volg de ontwikkelingen

De projecten van alle partners zijn klaar in februari 2027. Op de website van Interreg leest u daar meer over. Heeft u vragen of wilt u graag betrokken worden bij Klimaatrobuust Stadsgroen? Stuur dan een mail met als onderwerp 'Interesse in Klimaatrobuust Stadsgroen' aan selma [at] flo-communicatie.nl (selma[at]flo-communicatie[dot]nl).