Digitale veiligheid
We houden Maastricht zo veilig mogelijk. Hierbij hoort ook de digitale veiligheid van inwoners. Digitale criminaliteit, ofwel cybercrime, neemt steeds meer toe. Onder cybercrime verstaan we delicten die online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail en phishing.
Waar we ons voeger alleen zorgen hoefden te maken over de eigen veiligheid en die van de omgeving, vragen we tegenwoordig ook aandacht voor de digitale veiligheid van de inwoners van onze stad. Helaas is digitale veiligheid niet te garanderen, maar u kunt zich wel wapenen tegen digitale criminaliteit. De gemeente Maastricht zet zich in om bewoners en bedrijven weerbaar te maken tegen cybercrime. Want zo houden we Maastricht ook digitaal veilig.
Eerst checken, dan klikken!
De beste manier om cybercrime zo min mogelijk kans te geven, is alert zijn. Eerst checken, dan klikken! Door eerst een link, bijlage of betaalverzoek te checken op betrouwbaarheid, voorkomt u dat u slachtoffer wordt.
- Check de link door er met er met uw muis op te gaan staan (niet klikken). Kijk goed of u vreemde dingen in de link ziet staan.
- Check het e-mailadres van de afzender (let op, soms gebruiken internetcriminelen een e-mailadres dat heel erg lijkt op een vertrouwd mailadres).
- Krijgt u een onverwacht betaalverzoek van een bekende? Bel op deze persoon op via het nummer dat u kent en vraag of het klopt.
- Krijgt u een betaalverzoek van een bedrijf? Bel het bedrijf op om te vragen of het klopt.
Als u twijfelt over een link, kunt u deze controleren op checkjelinkje.nl. Op de websites Veilig Internetten en Maak het ze niet te makkelijk vindt u meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercrime.
Wat kunt u verder doen om digitaal veilig te blijven?
- Zorg dat uw computer (en eventueel bedrijfsnetwerk) goed beveiligd is.
- Gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, veilige website en advertentieblockers (software die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten).
- Gebruik een goed wachtwoord (minimaal 8 tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en leestekens).
- Maak geregeld een back-up van uw gegevens.
- Geef nooit uw inloggegevens aan anderen.
- Voer altijd de updates uit van uw software.
- Bescherm uw online privacy.
- Wees altijd kritisch bij het geven van persoonlijke gegevens.
- Maak gebruik van een VPN verbinding op openbare wifi-netwerken.
Op de hoogte blijven?
Regelmatig worden er kennisbijeenkomsten georganiseerd, zowel lokaal als landelijk. Wilt u ook zo`n bijeenkomst bij wonen? Houd onze nieuwsbrief of Facebookpagina in de gaten!
Slachtoffer geworden en aangifte doen?
Bent u of is iemand in uw omgeving slachtoffer geworden van digitale criminaliteit? Of kent u personen die zich bezighouden met criminele digitale activiteiten? Doe dan aangifte bij de politie via politie.nl of bel 0900 8844 of ga naar het politiebureau. U kunt ook anoniem melding maken van cybercrime bij Meld Misdaad Anoniem: telefoonnummer 0800 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.
Van gedachten wisselen of vragen?
Wilt u van gedachten wisselen over digitale criminaliteit of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.