Kinderopvangtoeslag

Heeft u kinderen en kunt u zelf niet de hele tijd voor ze zorgen? Bijvoorbeeld omdat u werkt, studeert of een cursus volgt? Misschien heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Dat is geld voor de kosten van de kinderopvang.   

Kinderopvangtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst 

Kinderopvangtoeslag kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. De hoeveelheid toeslag die u krijgt, hangt af van uw gezinsinkomen en hoe vaak uw kind naar de opvang gaat. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over de Kinderopvangtoeslag. 

Soms kan de gemeente helpen met de kosten voor de kinderopvang

Als u bovenop uw bijstandsuitkering werkt, een opleiding volgt of hulp krijgt om weer te werken, dan kunt u ook bij de gemeente terecht. Zij kunnen u helpen met een deel van de kosten voor de kinderopvang. Het Loket Kinderopvang kan u hierover meer vertellen: wko [at] maastricht.nl (wko[at]maastricht[dot]nl) of 06 21 66 31 66. En u kunt ook bellen met uw contactpersoon bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. 

 • Dit zijn de voorwaarden voor de gemeentelijke tegemoetkoming voor de kosten van de kinderopvang: 

  • De kinderopvangorganisatie staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) 
  • U heeft een bijstandsuitkering en u krijgt begeleiding om weer aan het werk te gaan (re-integratie-traject) 
   OF 
  • U heeft een bijstandsuitkering en krijgt begeleiding om in te burgeren (inburgeringstraject) 
   OF 
  • U werkt naast uw bijstandsuitkering. 
 • Heeft u kinderopvang nodig om medische of sociale redenen en krijgt u geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst? Stuur dan een e-mail naar SMI-IVH [at] maastricht.nl (SMI-IVH[at]maastricht[dot]nl). Misschien kan de gemeente u helpen met een deel van de kosten. Hoeveel u krijgt, hangt af van uw gezinsinkomen.