Probleem met verhuurder melden
Conflict met de huurbaas? Bijvoorbeeld over servicekosten of achterstallig onderhoud? Laat u niet bedreigen of discrimineren door uw verhuurder! Meld problemen met particuliere verhuurders bij het meldpunt van de gemeente Maastricht. Wij helpen u verder, handhaven op de Wet goed verhuurderschap en kunnen verhuurders een boete opleggen.
Overtreedt uw verhuurder de Wet goed verhuurderschap?
Er zijn veel te weinig huizen en kamers te huur. Verhuurders en verhuurbemiddelaars hebben daardoor een machtige positie en kunnen daar misbruik van maken. Bijvoorbeeld door mensen die een huurhuis zoeken af te wijzen op basis van afkomst, handicap of seksuele geaardheid. Of door huurders bang te maken als ze bezwaar maken tegen de hoogte van de servicekosten, borg of jaarafrekening. Huurders worden soms bedreigd uithuiszetting of afsluiten van de elektriciteit.
Check de regels en meld wantoestanden
Om u te beschermen tegen wantoestanden is er de Wet goed verhuurderschap. Die wet bevat regels voor verhuurders en geeft gemeenten mogelijkheden om te handhaven en verhuurders boetes op te leggen.
Dus check de regels voor verhuurders (video, kijktijd 2.37 minuten) én meld wantoestanden online bij ons Meldpunt Goed Verhuurderschap.
Voor wie is het Meldpunt Goed Verhuurderschap?
Bij het Meldpunt Goed Verhuurderschap kunt u misstanden melden als u:
- een huis, appartement of kamer huurt via een particuliere verhuurder of verhuurbemiddelaar.
- woningzoekende bent en problemen ervaart met een particuliere verhuurder of verhuurbemiddelaar.
- een buitenlandse werknemer bent met een werk-huurcontract. U werkt en woont dan via een uitzendbureau.
Wat kan ik melden?
U kunt een melding doen in de volgende situaties.
De verhuurder:
- discrimineert u, bedreigt u of maakt u bang
- vraagt te veel borg (meer dan 2 maanden kale huur)
- maakt geen schriftelijk huurcontract (op papier of digitaal)
- geeft u geen goede informatie over:
- uw rechten en plichten bij de huur van de woning (die niet in het huurcontract staan)
- de hoogte van de borg en wanneer u die terugkrijgt als het huurcontract stopt
- hoe u in contact kunt komen met de verhuurder
- hoe u in contact kunt komen met het Meldpunt Goed Verhuurderschap Maastricht (www.goedverhuurderschapmaastricht.nl)
- de servicekosten: u moet een compleet overzicht van de kosten krijgen
De verhuurbemiddelaar:
- vraagt kosten voor bemiddeling aan u
Wat gebeurt er met uw melding?
U krijgt een bevestiging als uw melding gelukt is. Het Meldpunt Goed Verhuurderschap Maastricht behandelt de melding namens de gemeente. Hoe lang de gemeente nodig heeft voor uw melding, hangt af van de situatie.
Anonieme melding?
Als u anoniem meldt, kan de gemeente u geen bevestiging sturen en niet informeren over de aanpak van uw melding.
Dossier
De gemeente kan niet alle meldingen nakijken, gebruiken of meteen oplossen. Soms is een dossier nodig met meer informatie. Het maken van zo'n dossier kost tijd. Het is belangrijk dat uw melding zo duidelijk en compleet mogelijk is. Als de situatie niet heel dringend is, bekijkt de gemeente de melding later.
Regels handhaven en boetes opleggen
Blijkt na uw melding dat de verhuurder of de verhuurbemiddelaar zich niet houdt aan de regels van de Wet goed verhuurderschap? Dan kan de gemeente de verhuurder verplichten de woning volgens de regels te verhuren. Of de verhuurder krijgt een boete. Tot 9.000 euro bij een eerste overtreding. Overtreedt uw verhuurder vaker de regels? Dan kan de boete zelfs oplopen tot 90.000 euro.
-
U kunt via deze pagina geen melding doen van misstanden bij woningcorporaties. Neem hiervoor contact op met de woningcorporatie.
Wat als de woningcorporatie uw klacht niet goed afhandelt?
Handelt woningcorporatie Maasvallei, Servatius, Vincio Wonen of Woonpunt uw klacht niet goed af? Vraag dan hulp aan Qwestie, de onafhankelijke klachtencommissie van de woningcorporaties.
Woningcorporatie Wonen Limburg is niet aangesloten bij Qwestie. Neem voor hulp contact op met de Regionale Geschillencommissie Noord- en Midden-Limburg.Voor advies kunt u ook terecht bij Huurteam Zuid-Limburg of het Juridisch Loket.
-
Het Meldpunt Goed Verhuurderschap vraagt u:
- uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. U kunt ook anoniem een melding doen. U geeft uw gegevens dan niet.
- gegevens van de verhuurder of de verhuurbemiddelaar waarover u de melding maakt
- het adres, als het gaat om een woning die u huurt of wilt huren
- een beschrijving van de situatie, als dat kan met foto’s en bijlagen
-
U kunt zelf controleren of u niet te veel huur betaalt. Doe de huurprijscheck en lees meer op Rijksoverheid | Hoeveel huur betaal ik maximaal voor mijn woning?
-
De Wet goed verhuurderschap is ingegaan op 1 juli 2023, maar geldt voor alle huurcontracten. Dus ook voor huurcontracten die eerder al bestonden.
Voor een aantal regels in de wet kunnen verhuurders meer tijd krijgen. Zoals de schriftelijke informatie die de verhuurder aan de huurder moet geven. En het apart houden van het huur- en werkcontract. Bekijk artikel 23 van de Wet goed verhuurderschap voor meer informatie.
-
Ja, als uw oude huurcontract niet voldoet aan de nieuwe regels in de Wet goed verhuurderschap, moet uw verhuurder het contract vernieuwen.
Uw verhuurder hoeft vernieuwde huurcontracten niet naar de gemeente te sturen. Voor een aantal regels in de wet kunnen verhuurders meer tijd krijgen. Zoals de schriftelijke informatie die de verhuurder aan de huurder moet geven. En het apart houden van het huur- en werkcontract. Bekijk artikel 23 van de Wet goed verhuurderschap voor meer informatie.
-
In de Wet goed verhuurderschap (video, kijktijd 2.37 minuten) staan géén regels over duurzaamheid. Wel kunt u zelf voorstellen doen aan uw verhuurder voor het duurzamer maken van de woning. Dit heet het initiatiefrecht. Als u een goed voorstel heeft, moet de verhuurder hier meestal mee akkoord gaan. Dit kan betekenen dat u iets meer huur gaat betalen. Als de verhuurder het niet eens is met uw voorstel, kunt u naar de rechter gaan. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal of bekijk de voorbeeldbrief van de woonbond.
-