Starterslening

Om uw kans op het kopen van uw 1e woning te vergroten, kunt u een starterslening krijgen. Deze lening maakt het u als starter op de woningmarkt makkelijker om een huis in Maastricht te kopen. Op deze pagina leest u wat de starterslening is, wat de voorwaarden zijn en hoe u de lening aanvraagt.

Wat is een starterslening?

De starterslening is een extra lening bovenop de hypotheek. Het overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en uw (1e) hypotheek bij de bank. 

De 1e 3 jaar van de starterslening betaalt u geen rente en aflossing. Pas na 3 jaar, als uw inkomen genoeg is gestegen, gaat u rente en aflossing betalen. Als aflossen niet lukt, kunt u op verschillende momenten uw inkomen opnieuw laten toetsen. 

Het extra aflossen van de starterslening is altijd zonder boete. Als u de woning verkoopt, lost u de restschuld in 1 keer af. 

Voorwaarden

U kunt een starterslening aanvragen als u aan de volgende voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden gelden ook voor uw partner als jullie samen de starterslening aanvragen. 

  • U bent niet eerder eigenaar geweest van een woning 
  • U wilt een woning in Maastricht kopen
  • De maximale koop-/aanneemsom van de woning is 245.000 euro inclusief verbeterkosten en meerwerk
  • U gaat zelf in de woning wonen

Woningen en maximum leenbedrag

Het maximale leenbedrag is 49.000 euro (20 procent van 245.000 euro). 

Het gaat om de koop van bestaande en nieuwbouwwoningen in de gemeente Maastricht met een maximale koop-/aanneemsom van 245.000 euro inclusief verbeterkosten en meerwerk. De aankoop moet voldoen aan de laatste versie van de Voorwaarden en Normen van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Hoe werkt het?

Aanvragen

Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u een starterslening aanvragen? Volg de stappen hieronder.

  1. Vraag een starterslening aan bij de gemeente. Dit werkt via de knop bovenaan deze pagina. Vul het aanvraagformulier starterslening helemaal in. De gemeente controleert of u recht heeft op een starterslening.  
  2. Als u aan alle voorwaarden voldoet, krijgt u een toewijzingsbrief Starterslening. Deze brief is 14 dagen geldig vanaf de toewijzingsdatum. 
  3. Met de toewijzingsbrief kunt u binnen 14 dagen een definitieve starterslening aanvragen bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Na 14 dagen is de brief niet meer geldig.
  4. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) verstrekt de starterslening als 2e hypotheek. Deze organisatie toetst de aanvraag en bepaalt de hoogte van de starterslening.

Goed om te weten

  • U moet de hoofdlening en de starterslening kunnen afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie.
  • De financiĆ«le instelling van de hoofdlening mag u zelf kiezen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de starterslening op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).