Scootmobiel voor langere tijd lenen

Een scootmobiel kan u helpen om u te verplaatsen in uw woonomgeving. Er zijn 2 mogelijkheden: u leent een scootmobiel voor langere tijd. U betaalt hiervoor maandelijks een bijdrage aan de gemeente. Of u leent een scootmobiel voor korte tijd via de scootmobieluitleen bij u in de buurt (een hele of halve dag). Dit is gratis. 

 

Algemene voorziening

De gemeente Maastricht verstrekt scootmobielen voor langere tijd via de algemene voorziening scootmobielen. Een algemene voorziening is voor alle inwoners van de gemeente beschikbaar en is gericht op maatschappelijke ondersteuning.

Bijdrage in de kosten

Voor de scootmobiel betaalt u maandelijks een bijdrage aan de gemeente. Heeft u een laag of gemiddeld inkomen? Dan kunt u een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in deze kosten. Meer informatie over de bijdrage en tegemoetkoming in de kosten vindt u in het uitklapmenu onderaan deze pagina.

Voorwaarden 

 • U bent ingeschreven in Maastricht
 • U bent 18 jaar of ouder
 • U heeft buitenshuis moeite met staan of lopen. U kunt maximaal ongeveer 100 meter lopen, eventueel met wandelstok of rollator. 
 • Voldoende rijvaardigheid (dit wordt getest)
 • De scootmobiel kan droog, veilig en vorstvrij gestald en opgeladen worden of er kan een stalling met oplaadpunt gemaakt worden.

Model scootmobiel

U kunt 2 typen scootmobiel lenen: een standaard of een comfort scootmobiel. De belangrijkste verschillen tussen beide modellen zijn: veerkracht  en hoogte van de bijdrage in de kosten. Heeft u rugklachten of bent u daarvoor in behandeling? Dan adviseren wij u om een comfort scootmobiel in bruikleen te nemen. Als u meer dan 150 kilo, kunt u alleen gebruikmaken van een comfort scootmobiel. 

Bruikleen

U ontvangt een scootmobiel in bruikleen en wordt dus geen eigenaar hiervan. Van u wordt verwacht dat u goed omgaat met de scootmobiel. Bij de levering van Welzorg ondertekent u een bruikleenovereenkomst. 

Bij iedere scootmobiel krijgt u standaard een gratis servicepakket:

 • preventief onderhoud
 • reparatie bij storing of gebrek(en)
 • vervangende scootmobiel bij onderhoud of reparatie (indien nodig)
 • pechhulp (24 uur per dag / 7 dagen per week)
 • wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (het kentekenplaatje)

Wijzigingen

Verandert er iets in uw situatie? Bijvoorbeeld uw inkomen of gezinssamenstelling of wilt u  geen gebruik meer maken van de scootmobiel? Laat dit dan zo snel mogelijk weten. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw maandelijkse bijdrage.

 • Gebruikers van de algemene voorziening scootmobielen betalen maandelijks een bijdrage aan de gemeente via automatische incasso. 

  Lage en middeninkomens kunnen een tegemoetkoming in de kosten aanvragen via het aanmeldformulier. Zie tabel inkomens. Uw maandelijkse bijdrage wordt hierdoor lager. 

  Bijdrage per scootmobiel
  • standaard scootmobiel € 42,-
  • comfort scootmobiel € 65,-
  Bijdrage scootmobiel met tegemoetkoming in de kosten 

  Mensen met lage inkomens die in aanmerking komen voor de financiële tegemoetkoming van 60% betalen maandelijks:

  • standaard scootmobiel € 16,80
  • comfort scootmobiel € 26,-

  Mensen met middeninkomens die in aanmerking komen voor de financiële tegemoetkoming van 30% betalen maandelijks:

  • standaard scootmobiel € 29,40
  • comfort scootmobiel € 45,50
  Tabel inkomens

  In deze tabel ziet u of u een lager inkomen heeft (tot 110% bijstandsniveau) of een middeninkomen heeft (tussen 110% en 150% van het bijstandsniveau)

  Netto inkomen per 1 januari 2024  
  Vanaf 21 jaar tot AOW-leeftijdLager inkomenMiddeninkomen
  Alleenstaande of alleenstaande ouder€ 1.341,60Tussen € 1.341,60 en € 1.829,46
  Echtpaar waarvan beide echtgenoten jonger zijn dan de AOW-leeftijd€ 1.916,57Tussen € 1.916,57 en € 2.177,92

  Vanaf de AOW-leeftijd

   

  Lager inkomenMiddeninkomen
  Alleenstaande of alleenstaande ouder€ 1.489,92Tussen € 1.489,92 en € 2.031,71
  Echtpaar dat niet met een andere meerderjarige persoon dan de echtgenoot in dezelfde woning hun hoofdverblijf heeft, en waarvan één of meer de AOW-leeftijd heeft bereikt.€ 2.019,27Tussen € 2.019,27 en € 2.753,56

  Let op: u hoeft geen rekening te houden met vakantiegeld. Bovenstaande bedragen zijn exclusief vakantietoeslag.