Bladkorven

In de herfst zorgen bladeren op straat voor ongemak. Als de bladeren  beginnen te vallen, plaatsen we bladkorven waarin u de bladeren kunt verzamelen. Deze bladkorven worden regelmatig geleegd. In de bladkorf mag u alleen bladeren weggooien. Takken, snoei- of ander groenafval kunt u kwijt bij het GFT+E-afval. Als een bladkorf ook voor ander afval dan bladeren wordt gebruikt, halen we deze weg. 

Bladkorven plaatsen

We plaatsen de bladkorven in de herfst. Ze blijven staan tijdens de periode dat de bomen hun bladeren verliezen. Per wijk kijken we naar de mogelijkheden om de bladkorven tussendoor te verplaatsen. Niet alle bomen verliezen tegelijk hun blad. Van sommige boomsoorten vallen de bladeren pas later. We zetten de bladkorven dan eerst bij de bomen die als eerste hun blad verliezen en verplaatsen ze dan na een tijdje naar een plek bij bomen die later zijn met het verliezen van hun bladeren. 

Verplaatsing aanvragen?

Is de bladkorf in uw wijk voor u niet bereikbaar of wilt u een bladkorf in uw straat? Dan kunt u per e-mail vragen of het mogelijk is een bladkorf te verplaatsen.  We kijken dan wat mogelijk is.

Het is niet vanzelfsprekend dat we een bladkorf op de aangevraagde locatie kunnen plaatsen. We zorgen dat we de bladkorven goed verdelen over de stad, kijken naar boomsoorten die in de buurt staan en naar de bereikbaarheid van de locatie. In het uitklapmenu onderaan deze pagina leest u hoe we bepalen waar we bladkorven plaatsen.

Alleen bladeren

U mag alleen bladeren in de bladkorven aanbieden. Takken, snoei- of ander groenafval kunt u kwijt in of naast de groene GFT+E-container. U mag elke week 2 bundels van 150 cm lang, maximaal 50 cm doorsnede en maximaal 25 kilo aanbieden naast uw groene emmer of container. 

Zijn bladeren niet tot last, bijvoorbeeld op het gras? Laat ze dan liggen. Dieren zijn er blij mee en ze dragen bij aan de biodiversiteit.

 • Vanaf oktober leest u hieronder waar we de bladkorven voor het aankomende herfstseizoen plaatsen. We nemen de ervaringen van het afgelopen jaar daarin mee.

  • Een bladkorf moet op het gras kunnen staan, op een plek die bereikbaar is voor andere bewoners en voor onze ophaaldienst.
  • We plaatsen geen bladkorven voor bladeren van andere eigenaren. In principe zijn de bladkorven voor bladeren van bomen van de gemeente.
  • We letten erop dat de bladkorven zo goed mogelijk verdeeld zijn over e stad.
  • We halen een bladkorf weg als er weinig gebruik van wordt gemaakt. We plaatsen de korf dan op een andere plek.
  • We kijken naar wanneer welke bomen hun blad laten vallen. Sommige bomen verliezen meteen aan het begin van de herfst hun bladeren, andere pas later in het seizoen. Daar passen we het (ver)plaatsen van de bladkorven op aan.
 • In de wijken waar we onkruid bestrijden, ruimen we ook de bladeren op. Daarnaast proberen we ook andere meldingen van bladeren zo goed mogelijk op te pakken, maar dat is niet altijd mogelijk. 

  Bekijk het filmpje over bladeren en bladkorven.