Onkruid

Gemeente Maastricht gebruikt geen chemische middelen voor het bestrijden van onkruid op stoepen, straten en in plantvakken en plantsoenen. Dat is beter voor het milieu. We vragen ook aan u om bij het tuinieren en het onderhoud van terrassen en opritten alleen biologische middelen te gebruiken. Want een gezond leefmilieu is voor ons allemaal belangrijk.

Gifvrij bestrijden

Op stoepen, pleinen, parkeerplaatsen, kiezelpaden en in brandgangen verwijderen we onkruid door branden of borstelen. In plantvakken en plantsoenen halen we onkruid weg door te schoffelen of te maaien. Soms laten we bijzondere planten staan. Dat doen we omdat we uit kennis en ervaring weten dat deze een plantvak of plantsoen mooier maken.

Omdat we met biologische bestrijding pas kunnen beginnen als het onkruid is opgekomen, is onkruid langer zichtbaar. Het onkruidseizoen loopt meestal van half april tot half oktober. Soms langer, dat is afhankelijk van het weer. In deze periode bestrijden wij 3 tot 4 keer het onkruid in uw buurt of straat. We bestrijden alleen onkruid op pleinen, stoepen, straten, plantvakken en plantsoenen die eigendom zijn van de gemeente. 

Zelf uw stoep onkruidvrij maken

We doen er alles aan om het groen in de stad te onderhouden. Maar we kunnen alle hulp gebruiken. Daarom geven we u tips hoe u zelf makkelijk het onkruid op uw eigen stoep gifvrij kunt weghalen. Als we dat allemaal doen, helpen we elkaar.

 • Onkruid tussen de bestrating? Gewoon met kokend water, zonder toevoeging. Het onkruid 'verbrandt' en gaat dood. Even laten intrekken en dan schrobben. Ook het kookvocht van aardappelen en bloemkool helpt.
 • Voegen kunnen schoongemaakt worden met een onkruidkrabber of oud aardappelschilmesje. Er bestaan ook speciale stalen onkruidborstels.
 • Weer een andere manier is een oplossing van heet water en soda. 5 eetlepels soda op een emmer heet water. Laten intrekken en schrobben maar!
 • Voor kleinere oppervlakten kunt u gebruikmaken van een gasbrander. De plantjes sterven pas na een paar dagen af en dan kunt u ze wegvegen.
 • Meer over het het opruimen van bladeren of het plaatsen van bladkorven vindt u op de pagina bladeren.

 • De gemeente kan grasaren niet voorkomen, daar hebben wij de hulp van hondeneigenaren nodig. Bijvoorbeeld door zelf goed op te letten en clusters van grasaren in hondenlosloopgebieden te melden via de MijnGemeente app of 14 043. 

  Controleer na elke wandeling uw hond op de plekken waar grasaren zich kunnen hechten. Dit zijn de huid tussen de tenen, op de kop (ogen, neus en oren) en de huidplooien rond voor – en achterpoten. Zo bent u er altijd vroeg bij. Heeft u het vermoeden dat uw hond last heeft van grasaren en kunt u deze zelf niet verwijderen?  Maak dan een afspraak met uw dierenarts, voordat het erger wordt.

  Reuzenberenklauw

  Ziet u berenklauw? Meld het via de MijnGemeente app of 14 043

  Berenklauw
  Berenklauw heeft mooie witte bloemen, maar aanraken van de plant kan blaren en wonden veroorzaken
  Grasaren
  Grasaren of kruipers kunnen pijnlijke huid- en ooginfecties veroorzaken bij huisdieren
 • De Japanse duizendknoop is een razendsnelle groeier die andere planten in de tuin verdringt. De wortels groeien in scheuren, kieren en holle ruimtes en kunnen uw woning, schuur of terras beschadigen. Uit elk achtergebleven stukje duizendknoop kan heel snel een nieuwe plant groeien. 

  Ziet u de plant in de openbare ruimte? Dan krijgen we daar graag een melding over via de MijnGemeente app. Zo helpt u om goed beeld te hebben van waar de Japanse duizendknoop groeit in Maastricht. Heeft u Japanse duizendknoop op eigen terrein? Probeer de plant dan zo goed mogelijk te verwijderen en doe de resten in een gesloten zak bij het restafval. Op de website van het Kennisnetwerk Invasieve Exoten leest u ook hoe u de Japanse duizendknoop kunt herkennen en bestrijden. De Japanse duizendknoop mag niet bij het gft+e. De plant is zo sterk dat die zelfs het compostproces overleeft.

  De Japanse duizendknoop herkennen? Op de foto’s ziet u de plant in het voorjaar en in de zomer.

  Japanse Duizendknoop in de zomer
  Japanse duizendknoop in de zomer
  Japanse Duizendknoop in het voorjaar
  Japanse duizendknoop in het voorjaar