Onkruid

Gemeente Maastricht gebruikt uit milieuoverwegingen geen chemische middelen voor het bestrijden van onkruid op verhardingen en in beplantingen. Zo voorkomen we verontreiniging van de grond en het grondwater. We vragen ook aan u om bij het tuinieren en het onderhoud van terrassen en opritten geen chemische verdelgingsmiddelen te gebruiken. Want een gezond leefmilieu is van belang voor ons allemaal.

Gifvrij bestrijden

Op stoepen, pleinen, parkeerplaatsen, kiezelpaden en in brandgangen en plantsoenen verwijderen we onkruid door branden, maaien of borstelen. In beplanting verwijderen we onkruid door te schoffelen of maaien.

Omdat we met de niet-chemische methode pas kunnen beginnen als het onkruid is opgekomen, is onkruid langer zichtbaar. Ook als het onkruid is geschoffeld, nemen we het pas bij een daaropvolgende schoffelronde mee. Dit heeft te maken met kwaliteitsniveaus die door de gemeenteraad zijn bepaald. 

Seizoen

Het onkruidseizoen loopt van half april tot half oktober. In deze periode bestrijden wij 3 tot 4 keer het onkruid in uw buurt of straat. Een en ander is wel sterk afhankelijk van de weersinvloeden. We bestrijden alleen onkruid op verhardingen en beplantingen die eigendom zijn van de gemeente. Een globale planning voor de bestrijding van onkruid vindt u onderaan deze pagina in het uitklapmenu kalender onkruidbestrijding.

Zelf je stoep onkruidvrij maken

We doen er alles aan om de stad schoon en onkruidvrij te houden. Helaas liggen we door corona achter op ons oorspronkelijk schema. Daarom vragen we uw hulp bij het onkruid bestrijden. We geven u tips hoe u zelf makkelijk het onkruid op uw eigen stoep kunt verwijderen. Als we dat allemaal doen, helpen we elkaar.

  • Onkruid tussen de bestrating? Gewoon met kokend water, zonder enkele toevoeging. Het onkruid 'verbrandt en gaat dood. Even laten intrekken en dan schrobben. Ook het kookvocht van aardappelen en bloemkool helpt.
  • Strooi eens wat keukenzout neer op de tegels in uw tuin en bezem het wat uit. Het liefst tegen de avond. 's Nachts gaat zout namelijk zweten en u zult zien dat mos en onkruid verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • Voegen kunnen schoongemaakt worden met een onkruidkrabber of oud aardappelschilmesje. Er bestaan ook speciale stalen onkruidborstels.
  • Een andere even eenvoudige methode is om de stoep te overgieten met een oplossing van water en azijn (10:1). Laat dit opdrogen en veeg de stoep schoon.
  • Of sproei de azijn met een plantenspuit op een zonnige dag direct op de groene aanslag. Laten opdrogen en wegvegen.
  • Weer een andere manier is een oplossing van heet water en soda. 5 eetlepels soda op een emmer heet water. Laten intrekken en schrobben.
  • Voor kleinere oppervlakten kun je gebruikmaken van een gasbrander. De plantjes sterven pas na een paar dagen af en dan kun je ze wegvegen.
  • Schoonspuiten met een hogedrukreiniger.
  • Vanaf half april tot half oktober bestrijden we onkruid. Zodra de planning voor het nieuwe onkruidseizoen bekend is, publiceren we die hier.

  • Meer over het het opruimen van bladeren of het plaatsen van bladkorven vindt u op de pagina bladeren.