Onkruid

Gemeente Maastricht gebruikt geen chemische middelen voor het bestrijden van onkruid op stoepen, straten en in plantvakken en plantsoenen. Dat is beter voor het milieu. We vragen ook aan u om bij het tuinieren en het onderhoud van terrassen en opritten alleen biologische middelen te gebruiken. Want een gezond leefmilieu is voor ons allemaal belangrijk.

Actueel: zomerpiek voor groenonderhoud

1 juni 2022 - Het groeiseizoen is weer volop begonnen en dat is buiten goed te zien. Bomen zitten vol in ’t blad, hagen en struiken groeien soms wel met centimeters per dag en dan hebben we het nog niet over onkruid: dat schiet in razend tempo de hoogte in. Meer groen is natuurlijk helemaal niet erg, maar te veel is niet de bedoeling. Dankzij het warme voorjaar en de regen die nu valt hebben we een piek in het groenonderhoud. Onze voormannen en hoveniers werken snoeihard om achterstand te voorkomen, maar kunnen niet overal tegelijk zijn. Meldingen over groen proberen we zo snel mogelijk op te lossen, maar door de drukte kan dat langer duren. Bedankt voor uw geduld!

Gifvrij bestrijden

Op stoepen, pleinen, parkeerplaatsen, kiezelpaden en in brandgangen verwijderen we onkruid door branden of borstelen. In plantvakken en plantsoenen halen we onkruid weg door te schoffelen of te maaien. Soms laten we bijzondere planten staan. Dat doen we omdat we uit kennis en ervaring weten dat deze een plantvak of plantsoen mooier maken.

Omdat we met biologische bestrijding pas kunnen beginnen als het onkruid is opgekomen, is onkruid langer zichtbaar. Het onkruidseizoen loopt meestal van half april tot half oktober. Soms langer, dat is afhankelijk van het weer. In deze periode bestrijden wij 3 tot 4 keer het onkruid in uw buurt of straat. We bestrijden alleen onkruid op pleinen, stoepen, straten, plantvakken en plantsoenen die eigendom zijn van de gemeente. 

Zelf uw stoep onkruidvrij maken

We doen er alles aan om het groen in de stad te onderhouden. Maar we kunnen alle hulp gebruiken. Daarom geven we u tips hoe u zelf makkelijk het onkruid op uw eigen stoep gifvrij kunt weghalen. Als we dat allemaal doen, helpen we elkaar.

 • Onkruid tussen de bestrating? Gewoon met kokend water, zonder toevoeging. Het onkruid 'verbrandt' en gaat dood. Even laten intrekken en dan schrobben. Ook het kookvocht van aardappelen en bloemkool helpt.
 • Voegen kunnen schoongemaakt worden met een onkruidkrabber of oud aardappelschilmesje. Er bestaan ook speciale stalen onkruidborstels.
 • Weer een andere manier is een oplossing van heet water en soda. 5 eetlepels soda op een emmer heet water. Laten intrekken en schrobben maar!
 • Voor kleinere oppervlakten kunt u gebruikmaken van een gasbrander. De plantjes sterven pas na een paar dagen af en dan kunt u ze wegvegen.
 • Meer over het het opruimen van bladeren of het plaatsen van bladkorven vindt u op de pagina bladeren.

 • Sommige soorten onkruid ruimen we zo snel mogelijk op. Bijvoorbeeld grasaren of de reuzenberenklauw. Want die zijn slecht voor mensen én/of dieren.

  Berenklauw
  Berenklauw heeft mooie witte bloemen, maar aanraken van de plant kan blaren en wonden veroorzaken
  Melden

  Ziet u grasaren of een reuzenberenklauw? Meld het dan via de MijnGemeente app

   

  Grasaren
  Grasaren of kruipers kunnen pijnlijke huid- en ooginfecties veroorzaken bij huisdieren