Zelfbeheer openbaar groen

Wilt u zelf aan de slag met een stukje groen in uw buurt? Als inwoner van Maastricht kunt u openbaar groen in uw buurt mee ontwerpen, opfleuren en onderhouden. U kunt er voor kiezen om alleen een stuk openbaar groen in zelfbeheer te nemen. Of samen met buren. Dan kunt u het werk verdelen en op een leuke manier uw buren beter leren kennen. 

Wat is zelfbeheer?

In Maastricht kunt u het openbaar groen opfleuren. Dit geeft de straten meer kleur en trekt vogels, vlinders en bijen aan. U beheert het stukje groen samen met buren of alleen. Bijvoorbeeld een plantsoen in uw straat of de grond rond de stam van een boom.

Bijna al het groen in de openbare ruimte komt in aanmerking voor zelfbeheer. Denk aan boomspiegels, stukken gazon, plantenbakken, bloemperken, perken met struiken, buurttuinen en natuurspeelplekken. 

Zelfbeheer altijd eerst aanmelden

Wilt u zelf een stukje openbaar groen gaan onderhouden? Meld dat dan altijd bij Mijn Groen Maastricht via de knop 'Aanmelden voor zelfbeheer'. Geef bij uw aanvraag aan welke plek u in zelfbeheer wilt nemen en wat u daar zou willen doen. Vervolgens neemt een van onze medewerkers contact op met u. Samen kijken we wat er mogelijk is en maken we een mooi plan met als resultaat de adoptie van een stukje openbaar groen. 

Soms krijgt u ‘vrij spel’. Soms kijkt een groenontwerper mee. In alle gevallen staan de medewerkers van Mijn Groen Maastricht (een project van de gemeente) en CNME, het centrum voor natuur- en milieu-educatie voor u klaar met advies! We kijken wat er mogelijk is. Door u aan te melden, voorkomt u ook dat de hoveniers van de gemeente aan de slag gaan met het groen dat u onderhoudt.

Buurtinitiatieven

Wit u samen met uw buren een grotere groenstrook of verschillende boomspiegels aanplanten en onderhouden? Een geveltuintjesstraat maken? Of heeft u andere groene plannen? Meld dat dan altijd bij Mijn Groen Maastricht via de knop 'Aanmelden voor zelfbeheer'. Uw initiatief is zeer welkom!

Meer informatie

Kijk op de website van CNME voor meer informatie over zelfbeheer, plantenlijsten voor verschillende soorten groen, voorbeelden van boomspiegels en nog meer tips.

  • Het stukje grond rond een boomstam noemen we een boomspiegel. Boomspiegels zijn belangrijk voor de gezondheid van een boom. Ze zorgen dat de boomwortels voedsel, zuurstof en water krijgen. 

  • Als u geen voortuin heeft, mag u zonder vergunning een geveltuintje aanleggen. Dit betekent dat u voor uw huis de stoeptegels weg mag halen. Het tuintje mag maximaal 45 cm diep zijn. 

    Kijk voor meer informatie, spelregels of aanmelden op de pagina Geveltuin aanleggen.