Zelfbeheer openbaar groen

Wilt u zelf aan de slag met een stukje groen in uw buurt? Als inwoner van Maastricht kunt u openbaar groen in uw buurt mee ontwerpen, opfleuren en onderhouden. U kunt er voor kiezen om alleen een stuk openbaar groen in zelfbeheer te nemen. Of samen met buren. Dan kunt u het werk verdelen en op een leuke manier uw buren beter leren kennen. 

In Maastricht kunt u het openbaar groen opfleuren. Dit geeft de straten meer kleur en trekt vogels, vlinders en bijen aan. U beheert het stukje groen samen met buren of alleen. Bijvoorbeeld een plantsoen in uw straat of de grond rond de stam van een boom.

Zelfbeheer altijd eerst aanmelden

Bijna al het groen in de openbare ruimte komt in aanmerking voor zelfbeheer. Denk aan boomspiegels, stukken gazon, plantenbakken, bloemperken, perken met struiken, buurttuinen en natuurspeelplekken. 

Wilt u zelf een stukje openbaar groen gaan onderhouden? Meld dat dan altijd per mail bij Mijn Groen Maastricht. Stuur een e-mail en geef hierin aan welke plek u in zelfbeheer wilt nemen en wat u daar zou willen doen. Vervolgens neemt een van onze medewerkers contact op met u. Samen kijken we wat er mogelijk is en maken we een mooi plan met als resultaat de adoptie van een stukje openbaar groen. 

Soms krijgt u ‘vrij spel’. Soms kijkt een groenontwerper mee. In alle gevallen staan de medewerkers van Mijn Groen Maastricht (een project van de gemeente) en CNME, het centrum voor natuur- en milieu-educatie voor u klaar met advies! We kijken wat er mogelijk is, helpen u aan gereedschap en brengen u in contact met andere zelfbeheerders. Door u aan te melden, voorkomt u ook dat de hoveniers van de gemeente aan de slag gaan met het groen dat u onderhoudt.

Buurtinitiatieven

Wit u samen met uw buren een grotere groenstrook of verschillende boomspiegels aanplanten en onderhouden? Een geveltuintjesstraat maken? Of hebt u andere groene plannen? Neem contact op met Mijn Groen Maastricht via mijngroen [at] maastricht.nl. Jullie initiatief is zeer welkom!

Meer informatie

Kijk op de website van CNME voor meer informatie over zelfbeheer, plantenlijsten voor verschillende soorten groen, voorbeelden van boomspiegels en nog meer tips.

  • Het stukje grond rond een boomstam noemen we een boomspiegel. Boomspiegels zijn belangrijk voor de gezondheid van een boom. Ze zorgen dat de boomwortels voedsel, zuurstof en water krijgen. Soms onderhoudt de gemeente de boomspiegels. Soms is het gewoon kale grond.

   Boomspiegels onderhouden?

   Met een goede voorbereiding en de juiste planten is het niet moeilijk om een boomspiegel te beplanten en onderhouden. Maak hem vrij van vuil en ongewenste planten. Zorg voor een opsluitband van hardhout of steen van maximaal 5 centimeter hoog. De band zorgt ervoor dat het water niet direct wegstroomt en dat de grond op zijn plek blijft. Maak de grond goed los zodat nieuwe planten kunnen wortelen. Plant voldoende planten zodat de boomspiegel mooi dichtgroeit. Breng in het voor- en najaar compost aan. Als je water geeft: beter af en toe heel veel, dan dagelijks een beetje. Zo groeien plantwortels dieper de grond in. Daar worden de planten sterker van.

   Boomspiegels beplanten

   Voorbeelden van geschikte bodembedekkende planten zijn herfstaster, geranium, vrouwenmantel, ooievaarsbek, schoenlappersplant, hartlelie. Bloembollen zoals, sneeuwklokje en boshyacint, doen het ook altijd goed.

  • Als u geen voortuin heeft, mag u zonder vergunning een geveltuintje aanleggen. Dit betekent dat u voor uw huis de stoeptegels weg mag halen. Het tuintje mag maximaal 45 cm diep zijn. 

   Kijk voor meer informatie, spelregels of aanmelden op de pagina Geveltuin aanleggen.