
Elektrisch koken
Met elektrisch koken zet u een slimme stap richting wonen zonder aardgas. Ook zorgt het voor meer gemak en is het schoner en veiliger dan koken op gas. Op deze pagina leest u meer over elektrisch koken en hoe het Klimaathuis u kan helpen.
Wat zijn de voordelen?
- Schonere lucht: er zijn geen verbrandingsgassen – dit is gezonder.
- Goed voor het milieu: stroom wordt steeds duurzamer.
- Veilig: geen vlammen en alleen hitte onder de pan.
- Simpel schoon: doekje erover zonder lastig schrobben.
- Stijlvol: het ziet er mooi uit.
Goed om te weten: bij elektrisch koken komt nu nog ongeveer net zo veel CO2 vrij als bij een gasfornuis. Want de stroom komt nu vooral nog van aardgas en steenkolen. Maar omdat stroom steeds groener wordt, is een elektrisch fornuis een slimme keus voor later.
(bron: Milieu Centraal)
Wat zijn de mogelijkheden?
- Keramische kookplaat
Een keramische kookplaat gebruikt ongeveer 225 kWh per jaar. - Inductieplaat
Een inductieplaat is het zuinigst, met een verbruik van ongeveer 175 kWh per jaar. Een inductieplaat koelt sneller af dan een keramische en is dus veiliger.
Let op: soms is een aanpassing in uw meterkast nodig.
Hulp van het Klimaathuis
Bezoek het Klimaathuis – het energieloket van de gemeente Maastricht – voor hulp en advies over het verduurzamen van uw woning. De hulp en het advies van onze energiecoaches zijn gratis, onafhankelijk en u zit nergens aan vast. Kom gerust langs – u hoeft geen afspraak te maken. Kijk voor de openingstijden op Klimaathuis | Gemeente Maastricht.